hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Hétfőtől csak akut szívműtéteket végeznek

Létszámleépítés a pécsi egyetemen

Újabb 235 dolgozójától válik meg a nyáron a Pécsi Tudományegyetem. A lépés főként a klinikai alkalmazottakat érinti, oka pedig az egészségügyi átalakítás illetve a felsőoktatási intézmény mintegy négymilliárd forintos adóssága. Kizárólag sürgősségi műtétek végezhetők hétfőtől két héten át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szívgyógyászati klinikáján, a lépést a takarékosság indokolja.

Tavaly decemberben és idén januárban 240 dolgozót már elbocsátottak, így a mostani leépítéssel együtt alkalmazottaik 15 százalékától váltak, illetve válnak meg.

Az intézkedést úgy hajtják végre, hogy az ne menjen az ellátás rovására. A távozó nyugdíjasok helyét nem töltik be, több kiszolgálóegységet, köztük a portaszolgálatot és az élelmezést vállalkozói formában kiszervezik. Abban bíznak, hogy a vállalkozók alkalmazni fogják az elbocsátottak egy részét - mondta az Új Dunántúli Naplónak Kollár Lajos főigazgató. Az MTI kérdésére a szívklinikán tervezetteket azzal magyarázta a főigazgató, hogy az elmúlt hónapokban több költséges, akut műtétet végeztek a tervezettnél, amivel kimerítették az év első felében rendelkezésre álló pénzügyi keretet. Ebből következően bizonyos, nem sürgősségi műtétek halasztására kényszerülünk - mondta Kollár Lajos . A professzor szerint "nincs dráma, senki nem marad ellátatlanul, egyszerűen kitoljuk a várólistát, amely egyébként nem hosszabb, mint Budapest vagy Szeged hasonló intézményeiben". A főigazgató jelezte: évente néhány hetes "leállásra" amúgy is szükség van a klinikán, gépek karbantartása és más munkálatok elvégzése miatt.


Forrás: Magyar Rádió; MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink