hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Létrejött az Emelt Biztonsági Pszichiátria

Több mint hét éven át, 2016 és 2023 között zajlott a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése, írja beszámolójában az Economx.

Újragondolták a teljes magyar mentális egészségügyi ellátást, és egy olyan rendszerszintű beavatkozás valósult meg, amire Magyarországon eddig még nem volt példa. Létrejött egy úgynevezett Emelt Biztonsági Pszichiátria (EBP). Az új intézményben a súlyosan agresszív magatartású, speciális ellátást igénylő betegek ellátása valósulhat meg.

A hét éven át zajló strukturált fejlesztése, ami egy európai uniós projekt keretében valósult meg az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) égisze alatt, összesen 4,9 milliárd forintból – mondta Gaszner Gábor, a projekt szakmai vezetője. Hozzátette: ez egy olyan unikális, progresszív, akut pszichiátriai ellátási forma, amilyen még nem volt korábban Magyarországon.

A projekt megvalósításának helyszínei:

  • az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet telephelye;
  • a Péterfy Kórház- Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet;
  • és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

Gaszner Gábor elmondta, hogy brit mintát és módszertant vettek alapul. Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Kórház telephelyén egy 30 ágyas, magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egységet, úgynevezett biztonsági pszichiátriát alakítottak ki.

Itt a betegek olyan egy ágyas szobákban vannak elhelyezve, ahol akasztás biztos helyiségeket alakítottak ki számukra. Olyan személyre szabott ellátás valósul meg, ami a beteg élethelyzetének és mentális betegségének leginkább megfelelő – tette hozzá Gaszner Gábor.

A most elkészült beruházás tehermentesíti a pszichiátriai osztályokat, és lehetővé válik az erőszakos, agresszív magatartású betegek azonnali elkülönítése a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően – írja az Economx.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink