hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lesz ismétlés a budapesti kamarai szabálytalanságok miatt?

A budapesti szervezet tisztújító közgyűlésének legitimitásáról kizárólag a miniszter dönthet, írja a Weborvos.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Felügyelő Bizottsága (OFB), a MOK Budapesti Területi Szervezete küldöttgyűlését érintő panaszbejelentés vizsgálatát lezárta, most már az emberi erőforrások miniszterénél a labda, hogy eldöntse, a feltárt szabálytalanságok miatt szükséges-e, vagy sem megismételni a fővárosi szervezet tisztújító közgyűlését.

Néhány hete Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez érkezett bejelentés szerint,a budapesti szervezet tisztújításán öt olyan szabálytalanság történt, amelyek megsértették a kamarai törvénynek és a MOK alapszabályának rendelkezéseit. Gyenes Géza az OFB elnöke a Weborvosnak elmondta, hogy a vizsgálat a tisztújításon felvett teljes hanganyag alapján történt. Megállapítható volt, hogy a bejelentett öt szabálytalanság közül négy megalapozott. Igazolódott, hogy sem a jegyzőkönyvvezetőket, sem a szavazatszámláló bizottság, sem a mandátumvizsgáló bizottság tagjait nem választotta meg a küldöttgyűlés nyílt szavazással. Megalapozott volt továbbá, hogy a listás szavazás módja is szabálysértő volt, mivel a küldötteket többször szavaztatták meg, mint a megválasztható bizottsági tagok száma, és azzal, hogy minden személyre leadott szavazás eredményét rögtön megjelenítve közzé tették, megsértették a szavazás titkosságára vonatkozó előírást is.

A felügyelőbizottság elnöke hangsúlyozta, ezek olyan szabálytalanságok, amelyeket csak a küldöttgyűlés megismétlésével lehet kijavítani. Mivel a választó gyűlés megismétlésének elrendelése nem tartozik az OFB hatáskörébe, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azaz a MOK felügyeleti szervéhez kellett fordulniuk, ugyanis a budapesti szervezet tisztújító közgyűlésének legitimitásáról kizárólag a miniszter dönthet.

A kamara Országos Felügyelőbizottságának elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy valamennyi területi szervezet szabályos működésének vizsgálata a feladatkörükbe tartozik, ezért függetlenül a Budapesti TESZ-t érintő bejelentéstől, valamennyi TESZ-nél vizsgálják a tisztújító közgyűlés lebonyolításának szabályosságát.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink