hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Lelki egészséget támogató roadshow indul fiataloknak

Lelki egészséget támogató roadshow indul október közepén a 13-14 éves korosztálynak, jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) konferenciáján.

Hornung Ágnes a lelki egészség világnapja alkalmából rendezett eseményen arról beszélt, hogy a lélek jólléte kihat a teljes egészségre, ezért fontos foglalkozni vele. A modern társadalmakban a lelki problémák és megbetegedések aránya egyértelműen nő, és egyre több kamasz küzd olyan problémákkal – kirekesztéssel, bántalmazással –, amelyek súlyos szorongáshoz vagy öngyilkos gondolatokhoz vezethetnek – mondta az államtitkár. Hozzátette: a tárca ezért kiemelten kezeli a megelőzést elősegítő programokat, ehhez kapcsolódóan országos roadshow-t indítanak a lelki egészség témakörében, négy városban hatszáz fiatalt szólítanak majd meg. A kormány a lelki egészség támogatására kortól független feladatként tekint a teljes életúton át – mondta az államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia, a KIM fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Kösz, jól vagyok. Tényleg? elnevezésű roadshow részleteiről elmondta, hogy Ajkán, Ózdon, Dombóváron és Balassagyarmaton várják a fiatalokat, akik egy online bántalmazást bemutató színházi darabot tekinthetnek meg, amelyet kiscsoportos beszélgetés követ szakértőkkel, drámapedagógiai eszközökkel.

A rendezvényekre kitelepül majd az az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF magyarországi képviselete, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Diáksport Szövetség, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a KINCS is.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke bemutatta az intézet 2020 novembere óta végzett Közérzetkutatásának legfrissebb eredményeit. A felmérés alapján a magyarok átlagos közérzete egy tízes skálán hetes volt az elmúlt három évben, a boldogságérzete pedig 7,4, a legboldogabbak a házasságban élők és a gyermeket nevelők. Az elégedettség érzete három év átlagában 6,7, minél fiatalabb valaki, annál elégedettebb, az egészen kicsi gyereket nevelők a legelégedettebbek, őket követik az aktív dolgozók, a nyugdíjasokra pedig a legkevésbé jellemző. Sokat rontott az elégedettségérzésen az ukrajnai háború, továbbá az általa okozott energia- és gazdasági válság. A biztonságérzettel kapcsolatban a KINCS elnöke azt mondta, hogy 2022 nyarán, amikor a háború negatív hatásai begyűrűztek a magánéletbe, megrendült a biztonságérzet, de 2023-ban újra növekedni kezdett az érték.

Érdekesnek nevezte, hogy a férfiak biztonságérzete szinte minden hónapban magasabb volt a nőkénél. Az egészségérzet a koronavírus-járvány csúcsán, 2021 februárjában állt nagyon alacsony értéken, és 2021 decemberében volt a legmagasabb, amikor végre újra együtt lehetett ünnepelni, és az átoltottság is magas volt.

Korcsoportok szerint minél fiatalabb valaki, annál egészségesebbnek érzi magát – ismertette. A saját dolgok alakulásának megítélése átlagosan 6,8, az ország dolgainak alakulását azonban rosszabbra, 5,1-re értékelték a megkérdezettek, azaz az emberek látják a nehézségeket, de azok a saját életükbe kevésbé gyűrűznek be – mondta. Az idősebbek kedvezőbben látják az ország dolgainak alakulását, a fiatalabbak pesszimistábbak – számolt be az eredményekről Fűrész Tünde.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója arról beszélt: a fiatalok családalapításához elengedhetetlen, hogy biztonságban érezzék magukat és stabil jövőképük legyen, de egyelőre azt látni, a fiatalok bizonytalanok a jövőjüket illetően. Fontosnak nevezte a "megküzdési képességet", a rugalmasságot, a kontrollképesség érzését, valamint a stabil személyiséget, amelyek kialakulásában a személyes kapcsolatok és a kötődés szerepe elengedhetetlen.

Székely András, a Velem lehet beszélgetni elnevezésű kezdeményezés koordinátora bemutatta a programot, amely a kommunikációs, a szociális és az érzelmi készségek fejlesztését célozza. A kezdeményezés honlapján, a https://velemlehetbeszelgetni.hu/ oldalon gyakorlati tanácsokkal, segédletekkel, játékokkal motiválják beszélgetésre a fiatalokat, és foglalkozásokat tartanak az általános iskolától a felsőoktatásig – ismertette Székely András.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink