hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Lélegeztetőgépeket vásárol a honvédség 40 millió forintért

A pandémia időszakában a magyar állam csaknem 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, a honvédségnek másmilyenekre volt szüksége, írja az RTL.

Egyre furcsábban alakul a koronavírus-járvány alatt 300 milliárd forint közpénzért vásárolt csaknem 17 ezer lélegeztetőgép ügye. A Transparency International két éven keresztül pereskedett az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Belügyminisztériummal a lélegeztetőgépek továbbértékesítéséről szóló adatok megismeréséért, így végül nagy nehezen kiderült, hogy egyetlen eszközt sem adtak el. Az RTL-nek akkor a kormány azt a magyarázatot adta, hogy a legrosszabb forgatókönyvekre is fel kell készülni.

A megvásárolt lélegeztetőgépeket azonban tárolni kell valahol: az RTL Híradó tudta meg, hogy korábban a Rogán Antal által kidolgozott, államilag támogatott nemzeti lakáslottóról elhíresült cégé az a raktár, ahol a lélegeztetőgépek jelenleg is hatalmas polcokon vesztegelnek, méregdrágán. A raktárt tulajdonló cég ugyanis évente csaknem egymilliárd forintot kap.

Bár azt hihetnénk, hogy ilyen tartalékok mellett, ha egy kórháznak vagy akár a Magyar Honvédségnek lélegeztetőgépre van szüksége, levesznek néhányat a polcról, nem ez történt. Szeptember 22-én a Magyar Honvédség október 3-i ajánlattételi határidővel közbeszerzést írt ki lélegeztetőgépek vásárlására, ezt nem sokkal később Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írta meg Facebook-oldalán. 

Az eljárás nyertese a Dräger Medical Magyarország Kft. nettó 3,6 millió forint egységáras ajánlatával. Más jelentkező nem is volt.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink