hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Közelebb a megegyezés a vizitdíj pótlásának ügyében

Közelebb kerültek a megegyezéshez a kieső vizitdíj pótlásának ügyében a tárgyalófelek, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója.

- Március 9-étől kedd délutánig összesen nem történt annyi az alapellátás problémáinak megoldása érdekében, mint azóta" - mondta az érdekvédelmi szervezet elnöke. Éger István szerint ma már nincs vita arról, hogy a vizitdíj pótlását meg kell oldani az alapellátásban, s abban sincs nézeteltérés, hogy ezért nem kell pluszteljesítményt nyújtaniuk a háziorvosoknak. A pontos részletekről, a technikai kérdésekről azonban még meg kell egyezni - közölte.

Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: április végéig körvonalazódnia kell a kamara által is elfogadható szakmai csomagnak, ami később a kormány elé kerül. Ezután születhet döntés arról, hogy mennyi forrást kell átcsoportosítani a gyógyítás feltételeinek javítására. A főigazgató állítása szerint hosszú távú megoldást keresnek, és nem csak a vizitdíj pótlását akarják megoldani, hanem változtatni akarnak az alapellátás rendszerén, amelyhez 1993 óta nem nyúltak hozzá.

Ungár Klára, az OEP főigazgató-helyettese már korábban úgy vélekedett, hogy a tb-kassza többletéből pótolhatnák a háziorvosoknak a vizitdíj megszüntetése miatt kieső 6,2 milliárd forintot. 

 

cimkék

hirdetés

Könyveink