hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Közel fél milliárdnyi alapítványi segítség

Közel fél milliárd forintnyi támogatásról döntött a kormány, tíz kiemelten közhasznú, beteg gyermekek ellátásával foglalkozó alapítvány részesülhet a támogatásból.
A költségvetés általános tartalékából 421,4 millió forint támogatást kap tíz, döntően koraszülöttek egészségügyi problémáival foglalkozó alapítvány. Az erről szóló, március 11-i  kormányhatározat pénteken jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb számában.  Az alábbiakban bemutatjuk a szervezeteket.

Az alapítványok közül a legtöbbet a 20 éve működő Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért elnevezésű szervezet kapja, 137,1 millió forint összegben. Az alapítvány az elmúlt 20 év alatt 90 kórháznak nyújtott éjjel-nappal elérhető segítséget, biztosítva ezzel Budapestet és az azt körülvevő kb. 130-140 km sugarú körzetet, tehát Nógrád, Heves, Pest, Fejér (Mór kivételével), Komárom-Esztergom megyéket, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye északi és nyugati, valamint Somogy megye északi részét. Ezen a területen a magyarországi lakosság közel fele, azaz kb. 4,5 millió lakos él.  A szervezet 20 éves működése alatt 46523 koraszülött és beteg újszülött mentéséről és szakszerű szállításáról gondoskodott.  Az általuk ellátott területen a születés körüli halálozás közel 12 százalékkal csökkent.

A Szegedi Életmentő Szolgálat Alapítvány 51,3 millió forint támogatást kap, míg a többi alapítványnak 20 millió forint körüli összeg jut támogatás címén a kormányhatározat szerint.

A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány 25,4 millió forintnyi támogatást kapott. A kiemelten közhasznú szervezet az Országos Koraszülött Mentő Alapítvánnyal, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt-vel és az Országos Memtőszolgálattal együttműködve 2002. október óta szervezik és végzik a beteg újszülöttek és koraszülöttek mentését. Mentőegységük saját mentőautóval, speciális szakember gárdával segíti, menti a Veszprém megye és Siófok területén a rászorulókat.  Munkájuk eredményességét jelzi, hogy Veszprém Megye csecsemőhalálozási mutatója évek óta a legalacsonyabb országos érték egyike.



KORMÁNYHATÁROZAT 
Szervezet Támogatás  mértéke
(millió forint)
Péter Cerny Alapítvány 137,1
Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 51,3
Segíts Élni Alapítvány  41,2
Beteg Gyermekekért Alapítvány
 33,4
Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány  30,4
Koraszülött és Gyermek Intenzív Ellátásáért a DOTE Gyermekklinikán Alapítvány 29,1
ISPITA Alapítvány  28,5
Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány 25,4
Egészséges Újszülöttekért Alapítvány 25,0
Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért 20,0

 
G.K., Medicalonline

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

cimkék

hirdetés

Könyveink