hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Korszerű mérőműszer a pécsi szülészeti klinikán

Új műszert üzemeltek be a pécsi szülészeti és nőgyógyászati klinikán, ez a kismamák hasfalán keresztül teszi lehetővé a magzati szívhangok és a szülési fájások mérését, regisztrálását.

Az "eszközzel, az úgynevezett kardiotokográffal a várandósság és a szülés alatt ellenőrizni tudjuk a magzat méhen belüli állapotát" – idézi a Pécsi Tudományegyetem közleménye Veszprémi Bélát, a klinika egyetemi docensét. Az orvos hozzátette, hogy ha veszélyes állapot alakul ki, akkor a súlyosabb károsodás megelőzése céljából lehetőség van a szülés megindítására, illetve megindult szülés esetén annak műtéti befejezésére, azaz császármetszésre. Ezzel biztosítani lehet a szüléssel járó rizikó csökkentését, tehát még jobb esélyeink lesznek az egészséges gyermekek születésére.

Az új eszközzel várhatóan évente több mint négyezer vizsgálatot végeznek majd el.

A dél-dunántúli régióban a szülések mintegy 40 százalékát a PTE szülészeti klinikáján vezetik le, évente mintegy háromezer újszülött látja meg az intézményben a napvilágot – áll a közleményben. A korszerű eszközt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) munkatársaiból álló kórus és a Ghymes zenekar tavaly Pécsett tartott közös koncertjének bevételéből tudta megvásárolni a klinika.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink