2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait?

Tizenöt darabban korlátozzák az egy labor-kéréssel igényelhető laborparaméterek számát. A sürgős kéréseket a jövőben indokolni kell, írja a Népszava.

hirdetés

A lap Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő 444-en vezetett blogja nyomán, egyes Pest megyei háziorvosok részére küldött levél alapján számol be arról, hogy 15 darabban korlátozzák az egy labor-kéréssel kérhető laborparaméterek számát, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni, az ezt meghaladó szám esetén szakmai indoklással kell ellátni a vizsgálatkérést. Ugyanígy korlátozzák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is, amelyek okát a jövőben indokolni kell, és a sürgősség tényéről a laborszolgáltató orvosigazgatója fog dönteni.

 A korlátozásokat és megszorításokat azért kénytelen bevezetni a laborszolgáltató, mert a laboratóriumi vizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. Egy egységnyi finanszírozás 1,98 forint értéket képvisel, ami azonban a NEAK által meghatározott teljesítmény felett van, arra minimális finanszírozást nyújt, jelen esetben egységenként 0.144 forintot.

Ahogyan fogalmaznak, a probléma nem egyedi, hanem országos jellegű, és nyilván azokat a magánszolgáltatókat érinti leginkább, akiket a nagy államosítás kapcsán még nem tudtak bedarálni.

Maga a levél is elismeri, hogy az így szükségszerűvé vált megszorítás valószínűleg nem választható el az új háziorvosi indikátorrendszerről, amely alapja a szűréseken és a laborvizsgálatokon alapul.

(forrás: 444.hu, Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!