hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Kórházak fizetik a börtönmunkát is

Ár, minőség, mennyiség, nem számít. A Népszava szerint legalábbis ezt üzeni az Orbán-kormány egy tavalyi rendelete, amely egyre nagyobb bosszúságot okoz az idén államosított kórházaknak.

Az egészségügyi intézmények ugyanis az államosítás révén "kedvezményezettjeivé" váltak annak a tavaly márciusban elfogadott kormányrendeletnek, mely "a büntetés-végrehajtási szervezet részéről a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek irányában fennálló egyes ellátási kötelezettségekről, a termékek és szolgáltatások átadás-átvételének és azok ellentételezésének rendjéről" szól.

Az Orbán Viktor által szentesített jogszabály szerint az állami kórházakat "kötelezettség terheli", hogy vásárolják meg a kötelezően foglalkoztatott fogvatartottak által létrehozott termékeket. Még akkor is, ha a büntetés-végrehajtási intézményekben készült eszközöknek sem az ára, sem a minősége, de még az előállítható mennyiség sem a legmegfelelőbb a betegellátás számára. A rendelet szerint ugyanis a fogvatartottakat foglalkoztató intézmények által tett "tárgyalási ajánlatot a kedvezményezett köteles elfogadni", még akkor is, ha az akár 20 százalékkal drágább, mint egy privát cég ajánlata, vagy épp a kórházi, betegellátási igényeknek nem felel meg – emlékeztet a lap..

Ha pedig mégis máshonnan rendelnének, akkor a kórházaknak, mint az eszközbeszerzés lefolytató szervezeteknek "hitelt érdemlően bizonyítani" kell azt, hogy a büntetés-végrehajtás részéről érkezett ajánlat nem megfelelő. Erre a rendelet szerint "független szakértőt" kell alkalmazni, ám a helyzet pikantériája, hogy "független szakértőként az igényelt termék vagy szolgáltatás tárgya szerint illetékes szaktárca szakembere járhat el".

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink