hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Komoly problémák vannak a pezsgőmedencékkel

Az esetek 75 százalékában a medencés fürdőhelyek üzemeltetői megfeleltek a közegészségügyi előírásoknak, 11 százalékuknál azonban egyszerre több kifogásolnivalót is találtak az ellenőrök.

Elkészült az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szezon eleji összesítése a medencés fürdőhelyekről. A május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött.

Komoly hiányosságokat tapasztaltak a pezsgőmedencék üzemeltetésével kapcsolatosan. Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik, az üzemeltetési szabályzatban jóváhagyott terhelési értékeket nem tartják be. A nem megfelelő üzemeltetés Legionella fertőzéshez is vezethet. Arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, 548 db medencés közfürdő üzemel az idén, ebből 321 fürdő csak szezonális jelleggel működik. Az ÁNTSZ vizsgálatai szerint az esetek 75 százalékában az üzemeltetők megfeleltek a közegészségügyi előírásoknak, az egységek 11 százalékánál azonban egyszerre több kifogásolnivalót is találtak a felügyelők.

Visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült. A medencevíz bakteriológiai vizsgálatai alapján az előző évekhez hasonlóan az idén is a töltő-ürítő medencék esetében volt rosszabb a minőség. Míg az ilyen medencék 62%-a, addig vízforgatós medencék 71%-a kapott megfelelő minősítést.

A medencék tisztaságának megőrzéséhez a vendégek is nagyban hozzájárulhatnak azzal, ha – a szabályoknak megfelelően – fürdőzés előtt minden esetben lezuhanyoznak és használják a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa! A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül! Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe! – figyelmeztetnek a szakemberek.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink