hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kökény: Folyamatosan hazudtak az egészségügyről

A Századvég másfél évvel ezelőtt született tanulmánya csupán alátámasztja, hogy a Fidesz éveken át folyamatosan hazudott az egészségügyi ágazattal kapcsolatban – kommentált a Népszavának Kökény Mihály volt szakminiszter.

A Fidesz hosszú éveken keresztül kommunikációs trükkökre támaszkodva odázta el az egészségügyi ellátórendszer átalakításának kényszerét, nem vállalt politikai kockázatot az érdemi reformra, miközben kétsebességessé tette a betegellátást, mondta a lapnak Kökény Mihály. A volt egészségügyi minisztert a Századvég csoport Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megrendelésére készített, 2014-es tanulmányai kapcsán kérdezték, mire kifejtette: semmi meglepetés nincs abban, hogy az Orbán-kormány efféle szómágiára kapott javaslatot. Kökény szerint elég végignézni mindazt, ami az elmúlt öt-hat évben történt, s egyértelmű: a Fidesz soha nem kívánt valódi forrásokat biztosítani az ágazatnak, a Századvég tanácsai pedig csak alátámasztják, hogy a kormánypárt mindvégig hazudott ellenzékben és 2010-et követően is.

Kökény felidézte, már az alaptörvényből kivett társadalombiztosítás, vagy a magán-egészségbiztosítások adómentesítése és a gazdagok magánellátásba terelése is ezt bizonyította, amelyet egy egyre inkább fapadossá váló, lerongyolódó állami betegellátás mellett hagy vesztegelni a kormányoldal. Csak a nyílt balhé elkerülése volt a cél, az ágazatban az oszd meg és uralkodj elvét követve a betegeket egyre kiszolgáltatottabbá tették, a dolgozókat pedig megfélemlítették, miközben a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, elsősorban a köztestületté tett kamarák, a hatalommal való apróbb kompromisszumokban érdekeltek. Mindennek Kökény szerint ugyanakkor nem marad el a következménye, az egyre pusztuló ellátórendszer ugyanis hamarosan bedől, írja a Népszava.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink