hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Kis adagban gyógyszer, nagy adagban méregdrága

Minden tizedik orvosság ára nő áprilistól. Az intézkedés több millió beteget érint, köztük a szív- és a gyomorbetegeket, az agyi keringési problémákkal küszködőket és különösen az allergiásokat. Megsokszorozódhatnak gyógyszerkiadásaik a kormányzati takarékosság miatt.

A Healthware tanácsadó és piacelemző cég szerint átlagosan 8,5 százalékkal kell többet fizetni a patikákban.
Nő a szívbetegek több gyógyszerének ára. Ebbe a csoportba a koleszterincsökkentők, a vérnyomás, illetve a ritmuszavar kezelésére való szerek tartoznak. A 85 százalékos támogatási kulcs 80 százalékra mérséklődött. A kormány szerint átlagban nem haladhatja meg a 350 forintot az árnövekedés.Ugyanakkor lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke azt mondta: ezek a betegek általában 3-4 készítménnyel tartják karban a betegségüket, ezért ez a 350 forint többlet megsokszorozódhat.
A gyomorsavcsökkentők, illetve a fekélyre ható szerek eddigi 85, illetve 70 százalékos támogatását 55 százalékra módosították. Kiemelt támogatással a jövőben csak - szakorvos által írt vény ellenében - a legsúlyosabb betegek kaphatnak ezekből az orvosságokból. Ebben a terápiás körben évente 3 millió doboz gyógyszer fogy. A tárca számításai szerint eddig a rászorulók az emésztésre ható szerek körében 1500 forintért jutottak átlagosan a 70 százalékos támogatottságú orvossághoz, április elseje után ugyanezért 700 forinttal kell majd többet fizetniük.
Az vény nélkül kapható allergia- és asztmaellenes szerek támogatása megszűnik, és csak teljes áron adják ezeket. De receptre is sokkal drágább lesz az ilyen gyógyszer. Nékám Kristóf allergológus, immunológus szerint sajnos ezeknél a betegeknél a döntéshozók figyelmen kívül hagyták, hogy többségük nem tudja elkerülni az allergiáját kiváltó anyagokat, ezért kénytelenek gyógyszert használni. Az allergiás ember havi gyógyszerköltsége eddig is 3-5 ezer forint között volt, szerdától még több lesz. Hiszen ha háziorvos írja fel a receptet, nem lesz rajta az eddigi 50 százalékos támogatás. Ha szakorvoshoz fordul, akkor a készítmény árának 25 százalékát fizeti a biztosító, szemben a korábbi 90, illetve 70 százalékos támogatással.

Forrás: Népszabadság Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink