hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Kincses az ESKI-ben, Rapi Katalin az OEP-nél folytatja

Kik és hová?

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára újra az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) főigazgatója lesz, míg Rapi Katalin szakállamtitkár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyetteseként dolgozik tovább.

Kincses Gyula azzal a feltétellel vállalta az államtitkári posztot, hogy ez idő alatt szünetelteti főigazgatói tevékenységét az ESKI-ben. Az államtitkár azt követően mondott le, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter felmentése után az SZDSZ úgy döntött, kormányzati tisztségviselői egységesen felállnak.
Rapi Katalin április 14-ével mondott le az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkári posztjáról, azóta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyetteseként dolgozik - mondta el egy pénteki sajtótájékoztatón a tárca vezetője. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt közölte: amennyiben az SZDSZ vasárnap az előzetes várakozásoknak megfelelően kilép a koalícióból, akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legkésőbb a koalíció megszűnését követő első munkanapon, azaz  hétfőn megnevezi miniszterjelöltjeit.

A Népszabadság pénteki számában azt valószínűsítette, hogy a kormányfő már vasárnap megjelöli új egészségügyi miniszterét, aki minden valószínűség szerint Székely Tamás, az OEP jelenlegi főigazgatója lesz. Az MSZP képviselőcsoportja egyébként hétfőn és kedden is ülésezik - utóbbin hivatalosan is a kisebbségi kormányzással összefüggő kérdések kerülnek napirendre.
Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke - aki egyes források szerint még mindig a befutók között lehet egészségügyi miniszterként - a testület legutóbbi ülésén egyebek között azt mondta: a következő alkalommal miniszterjelölti meghallgatásra lehet számítani. E logika szerint az új tárcavezetőket a keddi és szerdai bizottsági üléseken hallgatnák meg. A május 1-jével kezdődő négynapos hosszú hétvége miatt azonban az új tárcavezetők - ha meg is történnek az országgyűlési bizottsági kötelező meghallgatások - leghamarabb május 5-én, hétfőn tehetik le a parlamenti esküt. (Ez abban az esetben nem igaz, ha olyan politikus veszi át a gazdasági, az egészségügyi vagy a környezetvédelmi tárca vezetését, aki jelenleg is a kormány minisztere, akkor ugyanis nem kell újra esküt tennie.)

Amennyiben az új miniszterek csak 5-én tehetnek esküt, érvénybe léphet a helyettesítési rend, ugyanis előfordulhat, hogy május 1-je és 5-e között sem tárcavezetője, sem államtitkára nem lesz annak a három minisztériumnak, amelyek éléről április 30-ával távoznak az SZDSZ-es vezetők.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján 2007-ben hozott miniszterelnöki rendelet szerint kölcsönösen helyettesíti egymást az egészségügyi, valamint az oktatási és kulturális miniszter. A környezetvédelmi tárca vezetőjét a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a gazdasági tárcavezetőt pedig a szociális és munkaügyi miniszter helyettesítheti.
A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször kinyilvánította, hogy addig nem javasol senkit az SZDSZ-es tárcák élére, amíg a szabad demokraták a koalícióban vannak, a koalíciós szerződés szerint erre ugyanis a kisebbik kormánypártnak van lehetősége.

Az SZDSZ fővárosi választmánya pénteki ülésén úgy döntött, hogy egyetértve a párt országgyűlési képviselőcsoportjának, ügyvivői testületének és országos tanácsának korábbi döntéseivel, támogatja a koalíciós szerződés április 30-i felmondását.  Azon megyék közül, ahol megtartották a szavazást, csupán Győr-Moson-Sopron és Zala szavazott a koalíció fenntartása mellett, a többség a kilépés mellett voksolt, de voltak olyanok is, amelyek küldötteik lelkiismeretére bízták a döntést. Eközben pénteken mások mellett Szentkuti Károly, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött is aláírta azt a javaslatot, amelyben azt kérik, hogy a szabad demokraták szeptember 1-i hatállyal lépjenek ki a koalícióból.


FigyelőNet; MTI

Egyes információk szerint a miniszterelnök csak az utolsó pillanatban dönt majd. Így egyelőre még nyitott kérdés, hogy a kormány szerkezetét is átalakítja-e, vagy csak új tárcavezetőket jelöl a megüresedett posztokra. Ha az előbbi mellett dönt, akkor létrejöhet egy gazdasági és fejlesztési csúcsminisztérium, amelyet Bajnai Gordon vezetne. Az önkormányzati miniszter szerdán nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy erről egyeztne a miniszterelnökkel. Ha létrejön ez a csúcsminisztérium, akkor - sajtóhírek szerint - a tisztán önkormányzativá váló tárcához visszakerülhetne Lamperth Mónika, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot pedig megkaphatná Szekeres Imre. Az esélylatolgatások szerint a honvédelmi tárcát Vadai Ágnes vagy Iváncsik Imre vehetné át.
A környezetvédelmi tárcánál ugyancsak elképzelhető, hogy szakértő kaphatja a miniszteri posztot.  A környezetvédelmi miniszter - sajtóinformációk szerint - Baja Ferenc vagy Oláh Lajos lehet.


Medical Online; MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink