hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Gazdaság

Kevesebb jut gyógyfürdőre

Jövőre az idei 6,1 milliárd forintos előirányzatnál 1,5 milliárddal kevesebb jut az egészségbiztosító költségvetéséből gyógyfürdő-ellátásokra, ha a parlament jóváhagyja a kormány előterjesztését.
Ez a mostaninál lényegesen szerényebb, a biztosító által támogatott szolgáltatás igénybevételére lesz elegendő. Pedig az elmúlt nyolc évben folyamatosan bővült a hazai gyógyvízi terápia.

A költségvetési irányszámból az következhet, hogy szigorodnak a gyógyfürdő-szolgáltatások felírásának szabályai, bár ezt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) nem erősítették meg. Az viszont tény, jelenleg sokan nem teljesen indokoltan élnek a közfinanszírozott fürdőellátásokkal, pedig a biztosító pénzének számos helye lenne.

Az OEP jelenleg tízféle szolgáltatást finanszíroz, legtöbben a gyógymedencés kezelést és az orvosi gyógymasszázst veszik igénybe a biztosítóval szerződésben álló 239 fürdőben – tudtuk meg Molnár Barbarától, az OEP szóvivőjétől. Ezek országos, körzeti és helyi minősítésű fürdők, ahol az árak igen különbözők.

A biztosító ugyanis – csakúgy, mint a gyógyszercégekkel – időszakonként a gyógyfürdőkkel is tárgyal a szolgáltatások áráról, amely a fürdő besorolásától, az ott végezhető ellátásoktól függően eltérő. A közfinanszírozás alapját képező ár azonban nem köti a szolgáltatót, jogában áll a piaci viszonyoknak megfelelően eltérni attól. Ezért a kezelésre utalt betegeknek ki kell fizetni a tb-támogatás és a fürdő szabadára közötti különbözetet. A közgyógyellátottak azonban térítésmentesen részesülnek minden kezelésben – tette hozzá a szóvivő. Egyébként a tízféle kezelésből a 18 éven aluliak csoportos gyógyúszásáért sem kell fizetni.

Beutalási joguk a reumatológus, a fizikoterápiás, a mozgásszervi rehabilitációs, illetve az ortopéd szakorvosoknak van. A betegség jellegétől függetlenül naptári évenként összesen két kúra rendelhető, egy-egy kúrában négyféle ellátást írhat föl receptre az orvos. Az egyes kezelésfajtákból általában 15 alkalomra, baleseti vagy műtéti utókezelés esetében 20 alkalomra rendelhető az ellátás.

Szakemberek szerint a fürdőterápia tetemes gyógyszerköltséget válthat ki, hiszen egyenértékükről több vizsgálat is készült a magyarországi gyógyfürdőkórházakban. Bálint Géza professzortól, a Csont és Ízület Évtizede magyarországi koordinátorától megtudtuk, a leggyakoribb és a gyógyfürdőkben jól kezelhető megbetegedések a mozgásszervi bajok, ezektől több mint egymillióan szenvednek hazánkban. A lakosság életkorának előrehaladtával a reumatológiai betegségek száma nő. Ezek gyógyszeres kezelésének alapja a nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazása, amelyek sok esetben súlyos mellékhatással járnak.

Nógrádi Tóth Erzsébet, Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink