hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Itt az ár! Készletezésre kérték a patikusokat

Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre - közölte az ÁNTSZ.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közlemény szerint a megyei tisztifőgyógyszerészek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek arra kérték az árvízzel fenyegetetett településeken működő gyógyszertárakat, hogy a szokásosnál nagyobb készletet rendeljenek láz- és fájdalomcsillapítókból, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekből, valamint a gyakrabban keresett inzulinkészítményekből is.

A megyei tisztifőgyógyszerészek arra is kérték a gyógyszertárvezetőket, kiemelten a Duna által veszélyeztetett megyékben, hogy haladéktalanul jelentsék az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) gyógyszerészeti főosztályának, ha a gyógyszertárat bármilyen rendkívüli esemény érinti.

Az ÁNTSZ közölte azt is, a gyógyszer-nagykereskedők minden megrendelést azonnal teljesítenek; ha nem tudnak bejutni valamelyik településre, a mentésben részt vevő hatóságok segítségét kérik.

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint az OTH jelenleg mintegy négyezer adag gamma-globulinnal rendelkezik, amely a hepatitis A fertőzés megelőzésére szolgál. Egy esetleges vírusos megbetegedés esetén elsősorban a beteg környezetében lévőket kell ellátni. Szükség esetén az oltóanyagok a központi raktárból 24 órán belül eljutnak az érintettekhez, de a jelenlegi járványügyi helyzet az akut felhasználást nem indokolja - hangsúlyozták.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink