hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Kérdések az Országgyűlésben

A pszichiátriai betegek kezelésének jövőjéről és az emelt szintű ellátást biztosító nyugdíjas otthonokról tettek fel többek között kérdéseket az Országgyűlésben hétfőn a képviselők.

Ékes Ilona (Fidesz) az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásáról kérdezte az egészségügyi tárca vezetőjét. Az ellenzéki képviselő szerint ezzel a Gyurcsány-kormány lefejezte Magyarországon a pszichiátriai ellátást, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pszichiátriai vészhelyzetet jósol Magyarországon. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy a miniszter kezdeményezett-e egyeztetést az érintett intézmények és szakma bevonásával a Lipót bezárása nyomán kialakult helyzetről.
Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszában azt mondta, egyetértésre jutott az ombudsmannal, hogy az unió országaiban a betegek stigmatizálásának elkerülése érdekében sehol sem kezelik a pszichiátriai betegeket "elkülönített tébolydákban", hanem multifunkcionális intézményekben gyógyítják őket. Mint elhangzott, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikáján Országos Pszichiátriai Módszertani Intézetet hoznak létre, a Kútvölgyi kórházban stroke-központot alakítanak ki, míg epilepszia-centrum létrehozásáról jelenleg is tárgyalnak.
Erdős Norbert (Fidesz) az emelt szintű ellátással működő nyugdíjas otthonok lakóival kapcsolatban tett fel kérdést. Az általános ellátású nyugdíjas otthonokhoz képest az ő ellátásuk után alacsonyabb normatíva jár, így mintegy 25 ezer forinttal fizetnek többet, holott ugyanabból a nyugdíjból élnek. Véleménye szerint a szabályozás alkotmánysértő és diszkriminatív, sérül a szociális biztonsághoz való joguk.
Korózs Lajos, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára válaszában elmondta, hogy a kormány alkotmányos kötelességeinek maradéktalanul eleget fog tenni. Hozzátette: akik emelt szintű ellátást nyújtó intézménybe költöztek, ezt az ellátást választották, vállalták a magasabb költségeket is. Az államtitkár nem tartotta diszkriminatívnak a szabályozást, és - mint mondta - sem azonos helyzetű ellátottakról, sem azonos szolgáltatásról nem beszélhetünk.

Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink