hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Kérdések, azonnali kérdések az egészségügyről az Országházban

Születésszám, rokkantnyugdíjasok, utazási költségtérítés, a járóbeteg-szakellátás esetleges államosítása is szóba került a parlamentben.

DK: hogyan emelnék a születésszámot?

Gréczy Zsolt (DK) a kultúráért és innovációért felelős minisztertől kérdezte, mit kíván tenni a kormányzat, hogy több magyar gyermek szülessen. Arról beszélt, tragikusan visszaesett a születések száma, "a Gyurcsány-kormány legrosszabb évében is több gyermek született, mint az Orbán-kormány legjobb évében", 2010 óta pedig 4 évben is 90 ezernél kevesebb gyerek született.

Válaszában Vitályos Eszter azt emelte ki: a megszorító politika miatt 2010-re 1,23-re esett a termékenységi arányszám, ami az unióban a legalacsonyabb volt, ezt 2011 és 2021 között sikerült 1,59-re, azaz mintegy 30 százalékkal emelni, ami 136 ezerrel több születést jelent ahhoz képest, mintha változatlan maradt volna a korábbi trend. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat elkötelezett a családpolitikai intézkedések fenntartása mellett, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon.

DK: mikorra várhatják a rokkantnyugdíjasok, hogy végre megkapják a nekik járó támogatást?
    
Varga Zoltán (DK) a rokkantnyugdíjasok helyzetét tette szóvá egy konkrét esetet ismertetve. Elmondta, miután a hatóság megállapított egy bizonyos összeget a megváltozott munkaképességűek ellátására, a döntést követően mindössze öt évig lehet újraszámolni és növelni a támogatás mértékét. Hozzátette: egy levélíró 2017-ben adott be felülvizsgálati kérelmet, de a Belügyminisztérium ez év elejéig halogatta a döntést, így kicsúszott a határidőből, nem emelték a támogatását.
A képviselő szerint a törvényt szándékosan úgy alakították ki, hogy ne kelljen megemelni a támogatások összegét. Mikorra várhatják a rokkantnyugdíjasok, hogy végre megkapják a nekik járó támogatást?, kérdezte.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány arra törekedett, hogy mindenkinek méltányos juttatás járjon, akár rehabilitációs, akár rokkantsági ellátásként. Hozzátette: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottságát 18 százalékról 44 százalékra emelték. Közölte, egy hatósági döntés ellen rendes és rendkívüli jogorvoslattal lehet élni. Ha a hatóság saját hatáskörében módosítja a határozatot, arra egy éve van, de felügyeleti eljárás esetén nincs határidő.

Mi Hazánk: miért nem emelik meg a betegek utazási költségtérítési támogatását?
    
Szabadi István (Mi Hazánk) azt kérdezte: a többségi társadalomhoz képest eleve hátrányos helyzetben lévő betegek és sajátos nevelési igényű gyermekek utazása után miért nem jár 30 forint/km-es támogatás, tervezik-e esetükben a költségtérítés összegének megemelését. Felhívta a figyelmet arra: a betegek és az SNI-s gyerekek esetében az utazási támogatás összege a Gyurcsány-kormány óta nem változott, továbbra is 21 forint/km. A Mi Hazánk ezt az összeget 40 forintra emelné.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: a tavalyi költségvetésben 3,3 milliárd forintot fordítottak a betegek és SNI-s gyerekek utazási támogatására, ebből 3,1 milliárd forint ment a gépkocsival történő utazás támogatására. Közölte: a kormány igyekezett az elmúlt években is emelni ezt a forrást, és amennyiben erre több lehetőség mutatkozik, akkor "a továbbiakban is azt a politikát fogjuk követni, mint eddig".

MSZP: elveszik-e a járóbeteg-szakellátás intézményeit az önkormányzatoktól?

Vajda Zoltán (MSZP) kifejtette: a járóbeteg-szakellátás államosítására készül a kormány, holott az önkormányzatok jó gazdái a járóbeteg-szakellátásnak, jelentős eredményeket értek el például a várólisták csökkentésében. Az államosított egészségügyi ellátórendszer viszont folyamatos problémákkal küszködik. Hangsúlyozta: a gondoskodás a helyi lakosokról az önkormányzatiság lényege.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: jelenleg is vannak olyan járóbeteg rendelők, amelyeket önkormányzatok tartanak fenn, másokat viszont az állam, és nem helytálló az a leegyszerűsítő logika, hogy ami az önkormányzatoknál van, az működik, és ami az államnál, az nem. Közölte: jelenleg felmérik, milyen hatékonysággal működnek a járóbeteg rendelők, utána lehet megnézni, hogy a betegeknek melyik a legelőnyösebb modell.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink