hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kell a gyerekeknek a vakcina!

A szakma számára nem kérdés, hogy be kell oltani a 12-16 év közötti gyermekeket, derül ki a Népszava összeállításából.

Nem érdemes húzni az időt, mielőbb meg kell kezdeni a 12-15 évesek oltását – így reagáltak a Népszava által megkérdezett szakemberek a miniszterelnök a pénteki rádiónyilatkozatában elhangzottakra. A gyerekek oltásáról Orbán Viktor azt mondta: nem látja, hogy a magyar tudományos közösségben – amelynek a véleménye perdöntő ebben az ügyben – ez a vita hamarabb nyugvópontra jutna, mint a nyár vége.
 
– Semmilyen vita nincs tudományos körökben a 12-15 évesek oltásáról – mondta a lapnak Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora. Közölte, tudományos körökben nem is ismer olyan embert, aki vitatná, hogy szükség van a gyerekek oltására. Hozzátette: a Pfizer hármas fázisú klinikai vizsgálatai márciusban lezárultak, ezután az amerikai és a európai gyógyszerhatóság is jóváhagyta ennek a korosztálynak az oltását ezzel a vakcinával. Azt is hozzátette: ha el akarjuk kerülni a negyedik hullámot, akkor indokolt a gyerekek mielőbbi oltása.

Az operatív törzs mellett működő tudományos tanácsadó testületben Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szlávik János infektológus főorvos képviseli a szakmát. A lap megkérdezte Szlávik Jánost, hogy ő támogatja-e a 12-15 évesek mielőbbi oltását, ám nem adott egyértelmű választ. A közrádióban azonban pénteken a gyerekek oltása mellett érvelt, mondván fogékonyabbak a vírus mutációira, miközben a vakcinázást szinte mellékhatás nélkül vészelik át, és náluk az oltás 100 százalékos védettséget jelent.

– Gyermekorvosként nem tudom elfogadni a halogatást – reagált a lap kérdésére Póta György gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének néhány hónapja leköszönt elnöke. Az oltóanyag engedélyt kapott, igény is van rá és a járványügyi szakemberek is állítják: a gyerekek átoltottsága nélkül nem tudjuk a járványt kordában tartani. Miután engedélyezték az oltóanyagot és van vakcina is bőven az országban, nehéz lesz megmondani a szülőknek, hogy miért nem oltunk. Pedig, ha nem akarjuk ősszel a tanév kezdése után ismét bezárni az iskolákat, akkor az a közös érdekünk, hogy oltsunk. Hozzátette, olvasott olyat is, hagyni kellene, hogy a gyerekek átfertőződve szerezzenek védettséget, de ezt gyermekorvosként nem tudja elfogadni.

– Még nem tudjuk mennyire okoz súlyos eseteket a gyerekek körében a most terjedő indiai mutáns, de egy három hetes tüdőgyulladással járó szenvedés elkerülése önmagában megér egy oltást. A legjobb az lenne, ha ősszel az iskolaévet úgy lehetne kezdeni, hogy minél nagyobb számban legyenek az oltottak. A vírus ugyanis nagyon könnyen teremthet olyan helyzetet, amikor csak lezárásokkal lehet uralni a terjedését – fogalmazott Póta György.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink