hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Karsai méltatlan helyzetek tömkelegét élte át az egészségügyben

A magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágított arra, milyen nagy a gond, írja a Facebookon Karsai Dániel.

Mint az aktív eutanáziáért skíra szálló alkotmányjogász bejegyzésében olvasható: kórházba kerülésének oka egy makacs fertőzés volt, ami nagyon legyengítette. Gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban távozott, az étkezést hosszú távon elősegítő műtéti beavatkozás is sikerült. Az őt segítő orvosok, ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját nagyon köszönte, mint ugyanakkor megjegyezte: a kórházi ellátása (pedig volt benne magán is), rettentő sok kívánni valót hagyott maga után.

"Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom, nem hogy kézbe venni, de bekapcsolni sem."

Karsai biztos benne, hogy ő az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott az általa nyilvánosság előtt képviselt és az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége által támogatott ügy miatt. Egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van; nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele, hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki.

"Az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti. Ez a helyzet azonnali társadalmi párbeszéd megindítását és megoldását követeli. Az egészségügyi reform rendkívül komplex kérdés. Ennek első lépcsője, a megfelelő mennyiségű és képzettségű személyzet biztosítása viszont csak akarat kérdése. Remélem, erről a kérdésről is mihamarabb értelmes párbeszéd bontakozik ki", fogalmazott, jelezve: ennek első lépése szerinte egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása, melynek élén egészségügyi miniszter áll.
(forrás: Facebook)
hirdetés

Könyveink