hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Káosz az új online pénztárgépek körül (Frissítve: két új típusú pénztárgép!)

A Magyar Nemzet információi szerint az adóhivatalnál jelentkező informatikai problémák is közrejátszottak abban, hogy az online pénztárgép üzemeltetésére januártól kötelezett piaci szereplők még mindig nem tudják, milyen kasszát kell majd használniuk.

Január elsején csatlakoznak az online rendszerhez az autószerelők, a gépjárműalkatrész-kiskereskedők, a plasztikai sebészek, a diszkók, a tánctermek, a mosodák, a masszázsszalonok, a fogyasztó- és karcsúsítóhelyek, a testépítőklubok, az étel- és italautomaták üzemeltetői, valamint a taxisok és a pénzváltók. A tárca a Magyar Időkön keresztül jelezte, ezeknek a vállalkozásoknak modernizált kasszát kell beszerezniük. Azt is közölték a lappal, semmi akadálya annak, hogy január elsején szélesebbé váljon az online pénztárgéprendszer. A kötelezettek azonban nem így látják.

– Sem az NGM, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem tájékoztatott még arról, milyen készüléket kell majd vásárolnunk. Nincs tehát a birtokunkban olyan információ, ami alapján be tudnánk szerezni a gépeket – mondta a lapnak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán hozzátette, találkozni szeretne a nemzetgazdasági tárca képviselőjével, hogy egyeztessenek a kasszákról, el akarja érni, hogy miután végre eldől, milyen gépeket vehetnek, 90 napja legyen a bevezetésre az arra kötelezettnek. Szerinte ezért a január 1-jei időpontot már gyakorlatilag lehetetlen lesz tartani.

Frissítés: 2016. 10. 11. 12.47

Az új műszaki követelményeknek megfelelő két pénztárgéptípus kapott forgalmazási engedélyt kedden, amelyek közül az egyik hordozható pénztárgép, így a nem állandó üzemeltetési helyen szolgáltatást nyújtók, például a taxisok is használhatják, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint az onlinepénztárgép-használatra újonnan kötelezett, mintegy 20 ezer vállalkozónak 2017. január elsejéig kell beszereznie a modernizált online kasszákat és üzembehelyezési kódot kérnie a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól (NAV).

Az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépek többek között "átszemélyesíthetőek", ami azt jelenti, hogy egy viszonylag egyszerű szoftverfrissítést követően más vállalkozó is használhatja azokat, így az új típusú pénztárgép eladható vagy bérbe adható, írta az NGM.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által végzett típusvizsgálat eredményéről szóló közlemény a http://mkeh.gov.hu/news/2016/10/11/online-penztargep-tipusvizsgalat oldalon érhető el.

(forrás: Magyar Nemzet, MTI)
hirdetés

Könyveink