hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.

Kaáli Géza ismét bírálja az állami lombikprogramot

Rétvári Bencének, a Belügyminisztériium parlamenti államtitkárának írt nyílt levelet a Kaáli Intézetet alapító szülész-nőgyógyász professzor, aki már korábban is élesen kritizálta az államosított meddőségi ellátást.

Történelmi mélyponton a születések száma, az államosított meddőségi klinikákra sok a panasz – írja Kaáli Nagy Géza szülés-nőgyógyász professzor, az érintettek történeteivel alátámasztva kritikáját.

Az államosítással az ön vágya teljesült. A meddő betegeké viszont nem, hiszen közel sem születik meg minden vágyott gyermek – jegyzi meg Rétvári Bencének címezve Kaáli, aki szerint „az államosításnak a meddő betegek a vesztesei, a meg nem született gyermekek ezrei pedig az áldozatai”. Különösen aggasztónak tartja mindezt akkor, amikor a KSH adatai szerint a magyarországi születések száma új történelmi mélypontra süllyedt, mindössze 6040 gyermek született júniusban, ami 17 százalékos csökkenést jelent az előző év júniusához képest – állapítja meg a szakember, hozzátéve: „az államosított intézetek működtetését állami bürokratákra bízták, melynek szomorú kimenetele a következő nyilvános betegkommentekből” levonható, amelyekből idézett is néhányat: 

  • Csak hétfőnként van időpontosztás konzultációra reggel 8-tól. Két telefonról hívjuk őket folyamatosan, de nem veszik fel, vagy foglaltat jelez. 
  • Iszonyú itt a várólista […] és inkorrekt a hozzáállás. Körülbelül olyan hangnemben beszélnek az emberrel, ami más, normális helyen nem megengedett. 
  • Goromba recepciósok. Időpont nincs. Osztrák rendszámú Ferrari van. Nagykép van. Személyes megkeresésre sincs időpont. 2 év után megkérdeztem a recepción, kit kell lefizetni vagy megölni időpontért…
  • Lehetetlen felhívni őket! Hónapok alatt kétszer sikerült, akkor azt mondták, már nincs időpont. 8 óra 1 perckor. Ma végre fölvették 8-kor, de azt mondták, hívjam később, mert nincs bent a kolléganő, aki időpontot ad, és letette! 168-szor hívtam őket csak ma. 
  • Szóval ennyit az ingyenes lombikról. Igen, nekünk nem kell fizetni, csak az intézetekbe nem lehet bejutni. 

Mindezek után a professzor feltette a kérdést az államtitkárnak: „Megteremtették az államosított intézetekben minden vágyott gyermek megszületésének a feltételeit?” Szerinte „az államosítás ezt a feladatot a jelenlegi formájában még korlátlan finanszírozás mellett sem tudta megoldani”.

A nyílt levél végén azt javasolta a kormánynak, kövessék Orbán Viktor útmutatását, melyet az államosított repülőtérrel kapcsolatban mondott: „Ne állami bürokraták meg innen-onnan összeszedett menedzserek működtessenek egy hatalmas vagyont, hanem valaki olyan, aki a világ legjobbjai közé tartozik.”

(forrás: MTI OTS)

Könyveink