hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

A mérték a félévi adatok ismeretében dől el

Jövőre csökken az adó és a járulék

Lesz jövőre adó- és járulékcsökkentés, ennek mértékét azonban csak a költségvetés félévi teljesítményeinek ismeretében, június 30-a után lehet meghatározni - közölte pénteken Veres János pénzügyminiszter.

Ezt megelőzően, pénteken reggel Járai Zsigmond volt jegybankelnök a Napkelte című műsorban egyebek között azt mondta: jó gazdaságpolitika esetén, az új kormány felállása után 6-7 évvel vezethető be az euró Magyarországon. Járai szerint azonban, ha az új kormány nem kezd bele azonnal egy jó gazdaságpolitika megvalósításába, a bevezetés dátuma még későbbre tolódhat. Az euró minél korábbi bevezetéséhez új konvergencia-, és gazdaságélénkítő program összeállítását szorgalmazta Járai Zsigmond, aki úgy vélekedett: a gazdasági növekedés gyorsításához a költségvetési kiadások csökkentésével egy időben adócsökkentésre és 1 millió új munkahely megteremtésre van szükség.

Az esetleges adó- és járulékcsökkentés már hosszabb ideje téma a kormányzó pártok és az ellenzék körében egyaránt. A pénteki kormányszóvivői tájékoztatón veres János pénzügyminiszter közölte: lesz adó- és járulékcsökkentés 2009-ben, ennek mértékét azonban egyelőre nem tudta megmondani - ez majd csak a költségvetés félévi eredményének ismeretében válik lehetővé. Az MTI szerint a pénzügyminiszter óvatosságra intett a kedvező mezőgazdasági termelés GDP növekedésre tett hatását illetően. Nem tartotta megalapozottnak azokat a külföldi véleményeket, amelyek szerint a kedvező mezőgazdasági eredmények akár jelentősen is növelhetik a gazdaság bővülési ütemét. Úgy vélte, még nincs ok a GDP-prognózis módosítására. A kormány az idén 2,4 százalékos GDP növekedéssel számol.

 

Forrás. MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink