hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Jövő kórháza, hol vagy? – a Magyar Kórházszövetség üzenete

A Magyar Kórházszövetség mintegy 860 fő részvételével tartja ma kezdődött, XXXVI. kongresszusát  Mátraházán. A kongresszust megnyitó közgyűlés a magyar kórházak kihívásairól szóló állásfoglalást adott ki.

Sokan szenvedünk elkerülhető betegségek miatt, és rövidebb ideig élünk, mint lehetne. A magyar emberek egészsége egész társadalmunk részéről nagy figyelmet érdemel: családtagjaink, barátaink, munkatársaink és saját magunk számára is minél több egészségben megélt életévet kívánunk. Mindannyiunk felelőssége, hogy tegyünk ezért, mozogjunk többet, étkezzünk egészségesen, vegyünk részt a szűrővizsgálatokon, és ha panaszunk van, forduljunk időben a szakemberekhez! A Magyar Kórházszövetség 2023-ban sikeres egészségfejlesztési programot indított és pályázatot hirdetett a tagkórházai között, hogy ápolók és orvosok mutassunk példát arra, hogy a legtöbbet mi magunk tehetünk az egészségünkért. A környezetünk helyreállítása, fenntarthatósága is nélkülözhetetlen az elviselhető jövőnkhöz, kórházainkban is sokat tehetünk ezért. Ennek érdekében indítja el a Magyar Kórházszövetség a „zöld kórház” programot, ezt a 2024. májusi kongresszusunkon hirdetjük meg.

A Magyar Kórházszövetség 99 tagkórháza a biztosítási rendszer keretein belül mindenkinek folyamatosan rendelkezésére áll, a betegeknek azonban a bonyolult egészségügyi rendszerben nehéz tájékozódniuk, és sokszor késve jutnak ellátáshoz. Ezért örömmel támogatjuk a digitális járóbeteg irányítási rendszer kialakítását és a várólistákat hatékonyan csökkentő programokat. A megyei összevont ellátások céljául is a betegek hatékony és gyorsabb ellátását kell kitűzni.

A mai orvostudomány új eljárásokkal olyan betegségeket is képes kezelni, melyek néhány éve még végzetesek voltak. Milyen lesz tehát a jövő kórháza? Robotok a műtőben és a rehabilitációban, mesterséges intelligencia által vezérelt technológiák, génterápia… Ezek immár elérhetők néhány csúcsintézményünkben, de a jobb hozzáférhetőség érdekében az egészségügy fejlesztésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Nemcsak a fejlesztéshez, hanem a mindennapi működéshez is biztosítani kell a gyógyító munkához szükséges forrásokat. Egyrészt gazdaságtalan az ellátórendszer folyamatos magas adósságállománnyal való működtetése, másrészt a magas szintű gyógyítást csak megfelelő körülmények között, kifogástalan szakmai eszközökkel és magasan képzett, tapasztalt szakemberek részvételével tudjuk biztosítani.

Hiszünk abban, hogy a jövő kórháza a csúcstechnológiák mellett az ember kórháza is lesz, ugyanis a gyógyító munka elképzelhetetlen az ágy mellett lelkiismeretesen, motiváltan és empatikusan dolgozó ápoló és orvos, valamint az őket háttérben segítő sok-sok adminisztratív és műszaki munkatárs nélkül. Ők a közellátásban teljesített áldozatvállalásukért megérdemlik a magasabb jövedelmet, de a társadalom megbecsülését is. A mindennapi betegellátást fenntartó csendes többség bizalmat, és a legmagasabb szintre emelt tudományos, szinte művészi gyógyításhoz szükséges szabad atmoszférát érdemel. A bizalomhiány nemcsak az egyéni, hanem a közösségi gyógyító tevékenységet is rontja. A bizalomra a gyógyításhoz folyamatosan szükségünk van. Ennek érdekében is dolgozik a Magyar Kórházszövetség a családbarát programjával és díjrendszerével már ötödik éve. 

Az egyre bonyolultabb gazdasági és technológiai környezetben a kialakult központi irányítású állami kórházrendszer akkor érheti el célját, és akkor maradhat működőképes, ha a helyi menedzsmentek nagyobb mozgásteret kapnak. A helyi városi, járási, megyei és kerületi közösségek támogatására nagy szükség van, valamint a háziorvosi alapellátó rendszerrel is még szorosabb együttműködés kialakítása szükséges. 

Sok a tennivalónk. A Magyar Kórházszövetség továbbra is készen áll a sok évtizedes tapasztalatának megosztására, és a jó irányú változások támogatására.   

Mátraháza, 2024. május 8.

Forrás: MKSZ
Forrás: MKSZ

(forrás: Magyar Kórházszövetség)
hirdetés

Könyveink