hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Jelentősen csökkent a gyógyászati segédeszközök felírása

A gyse-felírások korrupciómentesítésére tavaly ősz óta akciózik a rendőrség, azóta egyértelműen és jelentősen csökkentek a felírások, írja a Népszava.

Szakemberek szerint sokan azért nem írnak receptet, mert nem tudják lefotózni a sebet, vagy deformált testrészt, vagy ha meg is történik, a képet nem tudják feltölteni az E-térbe. Arról ugyanis – szerintük- nem szól az új szabály, hogy ilyen esetben, mi a teendő. A fotók az egészségügyi dokumentáció részét képezik, azaz az ellenőrzésük utólag is megtörténhet az ezzel járó kényelmetlenséget, számonkérést pedig az orvosok nem vállalják.

A Népszava megkérdezte:

  • Van-e olyan adat, amiből kiderül, nem késztetik-e túlzott óvatosságra a felíró orvosokat? 

  • Jutott-e el ilyen panasz a felügyeleti szervekhez?

A Belügyminisztérium sajtóosztály azt válaszolta: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) nem érkezett bejelentés, panasz, jelzés arról, hogy a kezelőorvosok óvatosságból, a szükséges és orvos-szakmailag indokolt gyógyászati segédeszközöket ne írnák fel a betegek számára.

– Az, hogy biztosító nem tud ilyen panaszokról az nem jelenti, hogy a jelenség nem létezik – mondta a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. – Adataink szerint a legnagyobb volumenben a gyógycipőknél csökkent, 2,5 milliárddal az első hét hónapban a kifizetett támogatás. 

Továbbá a kötszerek felírásának visszaesése miatt 15 százaléknyi, a felfekvés elleni eszközök esetében 55 százaléknyi támogatást „spórolt” meg a biztosító. Ebben kétségkívül szerepe van a Nemzet Védelmi Szolgálat által elindított rendőrségi eljárásoknak, de nem vitatható, hogy az indokolt felírások is visszaestek. A szakorvosok elbizonytalanodtak mind az az ellátás helyszíne, az ellátást igénylők köre, az ellátás formája, a rendelhetőségi, felírhatósági protokollok, rutinok, szakmai evidenciák tekintetében. Az OSZ két hete kérte, hogy az államtitkárság hívja össze az érdekelt szakmák orvosszakmai szervezetek vezetőit, és adjon tájékoztatást arról, hogy az indokolt felírások továbbra sem járhatnak negatív jogkövetkezményekkel. Eddig erre még nem került sor.

A lap kérdéseire a Belügyminisztérium azt válaszolta: a szabályozás társadalmi vitájában a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége észrevételeit a jogszabály-előkészítő vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy azok ellentétesek a szabályozás céljával, ezért azokat nem fogadta be. Mint írták: az ortopéd cipő rendelésekor az indikáció igazolása képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletével is lehetséges – ez esetben nem szükséges fotót is készíteni. Az ortopéd cipő rendelését indokló olyan betegség esetén, melynél külső elváltozás nem látható – az esetek elenyésző aránya ilyen – az elváltozás nélküli fotó-, a rögzített, úgynevezett BNO-kód, valamint a beteg egészségügyi dokumentációjának összevetésével vizsgálható az eszköz rendelésének szükségessége.

Azt egyébként elismerték, hogy az orvosok által használt mini Gyógyászati Segédeszköz Szoftver (GYSE) kép csatolását jelenleg nem teszi lehetővé.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink