2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Jelentős eszközberuházás zárult le uniós forrásból az alapellátásban

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 22 milliárd forintot fordíthatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok eszközellátásának javítására.

A hatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az "Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére" elnevezésű projekt célja az ország kevésbé fejlett régióiban az alapellátási szolgálatok eszköztámogatása volt. A fejlesztéssel a keringési, szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések hatékonyabb felismerése, a diagnosztika erősítése, a lakosság jobb hozzáférése az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az egészségügyi rendszer költséghatékonyabb működése valósult meg.

A vissza nem térítendő támogatásból az alapellátók a többi között labordiagnosztikai, kardiológiai és légzésdiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközöket, vérnyomás és véroxigén mérésére, a vérkeringés monitorozására, a testsúly és testösszetétel analizálására alkalmas berendezéseket, illetve különböző ultrahang- és EKG-készülékeket, defibrillátorokat kaptak.

A 2022 szeptemberében indított program kézzel fogható eredményeket ért el az alapellátás területén. "A háziorvosi szolgálatok eszközparkjának fejlesztésével a helyben elvégezhető vizsgálatok száma növekedhet, amelynek következtében a diagnózis felállításának ideje csökken és a szakellátás tehermentesítésére is sor kerül".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés