hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Javították a lakosságközeli pszichiátriai gondozás feltételeit

Fontos volt hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása; a projekt az OKFŐ szerint mérföldkőnek tekinthető.

Harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg az országban 4,724 milliárd forintból, közölte a konzorciumvezető Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemi konzorciumi partnerek részvételével megvalósuló program "a lakosságközeli pszichiátriai gondozás feltételeinek javítását célozta". A projekt keretében többek között orvostechnikai, informatikai eszközök, bútorok, pszichodiagnosztikai eszközök beszerzése is történt 61 intézménynél.

"A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak", írták, hozzátéve, hogy "a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig növelték a szakmai kompetencia színvonalát".

Magyarországon a súlyos és/vagy krónikus pszichiátriai megbetegedések (például szkizofrénia, depresszió, demencia) az emberek százezreit érintik, az alkoholizmus magyar népbetegségnek tekinthető. A magyar statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. "Ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető", olvasható az OKFŐ közleményében.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink