hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Itt látták el a külföldi gyógykezelést igénylő magyar betegeket

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozásával adott esetekben külföldön is igénybe lehet venni gyógykezeléseket, írja az Economx.

A NEAK az Economx kérdéseire válaszolva közölte, hogy 2023-ban 428 külföldi gyógykezelésre irányuló kérelemre bólintottak rá, ezekre az ellátásokra tavaly összesen 2,1 milliárd forintot költött az egészségbiztosító. 2022-ben pedig 367 darab kérelmet engedélyeztek összesen 1,9 milliárd forint értékben. 

A külföldi gyógykezelést igénylő betegeket elsősorban az Európai Unió tagállamaiban és Svájcban látták el. De jellemzően a betegek által benyújtott kérelmekben megjelölt külföldi ellátó intézményekben történő betegellátáshoz adja ki az engedélyt az egészségbiztosító, amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelelnek. Az ilyen külföldi kezelésekre beérkezett kérelmek 99 százaléka méltányossági kérelem volt.

A tervezett külföldi gyógykezelés iránti méltányossági kérelem – a kísérleti fázisban lévő, úgynevezett „study” keretében megvalósuló kezelésektől eltekintve – bármilyen betegség esetében benyújtható.

A kérelmet orvos-szakmailag a szakmai kollégium a betegség jellege szerinti tagozatan bírálja el; onkológiai betegségek esetében például az onkológiai tagozat.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink