hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Itt a pártok véleménye az eutanáziáról

A blikk.hu-n meghirdetett szavazáson az olvasók 97 százaléka voksolt arra, hogy legyen lehetőség idehaza is az eutanáziára.

A Blikk megkérdezte a politikai pártokat, mi a véleményük a témáról.

A Fidesz-frakció napirendjén nem szerepel a meglévő szabályozás változtatása– ez állt a nagyobbik kormánypárt rövid válaszában.

A Momentum szerint az eutanázia kérdését mély és átfogó szakmai, majd társadalmi vitára kell bocsátani, ennek kell lennie az első lépésnek, míg az LMP-Magyarország Zöld Pártjának az az álláspontja, hogy „Karsai Dániel egy nagyon súlyos problémára hívta fel a figyelmet, pártunk mélyen együtt érez minden érintettel, ezért álláspontunk szerint az eutanázia kérdését mihamarabb társadalmi vitára kell bocsátani”.

A Jobbiknál is hasonlóképpen gondolkodnak. „Minden ilyen jellegű kérdésben elsőként érdemes szakmai és tudományos vitákat lefolytatni, majd ezután lenne fontos egy szélesebb körű társadalmi vitára bocsátani a kérdést. A pártokra legfeljebb ezt követően lehet szükség – fogalmazódott meg a párt tagjainak közös véleménye.

A Mi Hazánk fontosnak tartja, hogy az öngyilkosság ellenkezik a keresztény alapelvekkel, ezért szerintük maximálisan törekedni kell a gyógyításra és a fájdalomcsillapításra. „Rendkívüli esetekben ugyanakkor, a legszigorúbb orvosi és jogi kontroll mellett elképzelhetőnek tartjuk az eutanázia engedélyezését – olvasható a válasz-e-mailben.

A Párbeszéd – Zöldek szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. Az eutanázia bevezetésének lehetőségét a párt a fentiek fényében mérlegelné, természetesen alapos szakmai és társadalmi vitát követően.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink