hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

A közelmúltban úgynevezett kis nőgyógyászati műtétekkel indult újra útjára az egynapos beavatkozások sora a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati részlegén. A beavatkozásokkal kapcsolatos részleteket Dr. Rácz Ferenc részlegvezető és Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója osztotta meg.

– Immár a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumának égisze alatt, több mint egy hónapja ismét végzünk egynapos beavatkozásokat a Szülészeti és Nőgyógyászati részlegen, melynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője volt segítségünkre. Szervezőmunkájuk eredményeképpen 2023. október 18-án megvalósult az első néhány operáció, egynapos beavatkozási forma alá tartozó műtét. Az egynapos beavatkozások körébe a terhességmegszakítás, a spontán vetélés befejezése, a méhnyálkahártya eltávolítás és egyéb olyan kis nőgyógyászati műtétek tartoznak, amelyek rövid altatásban elvégezhetők, és néhány órányi megfigyelés után a páciens biztonsággal hazabocsátható kísérőjével. A járóbeteg ellátás mindemellett továbbra is zavartalanul zajlik – mondta Rácz Ferenc, részlegvezető.

Dr. Rácz Ferenc részlegvezető (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)
Dr. Rácz Ferenc részlegvezető (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)

Ismertette: a járóbetegellátásban a terhesgondozás, illetve a szülés utáni utógondozás, az általános nőgyógyászati, valamint az ultrahangvizsgálatok vannak fókuszban. Ez azt jelenti, hogy minden helyi és környékbeli településen élő, illetve a közeli régiókból származó nőt és kismamát el tudnak látni és fel tudnak készíteni életük legmeghatározóbb eseményére, az anyává válásra.

Az egynapos beavatkozások menetét röviden Várbíró Szabolcs, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője osztotta meg, akinek több fejlesztési terve is van a szentesi nőgyógyászati részlegen.

Várbíró Szabolcs klinikaigazgató (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)
Várbíró Szabolcs klinikaigazgató (Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE)

– Ahhoz, hogy az egynapos beavatkozásokat biztonságosan, megfelelő ütemben és módon el tudjuk végezni, nagyon sokat köszönhetünk Rácz Ferenc főorvos úrnak, aki a szervezés mellett maga is részt vesz a műtétek elvégzésében, Józsa Géza szülész-nőgyógyász kollégánkkal együtt. A beavatkozásokra jelenleg egy héten egy napon kerül sor Szentesen, de az igények emelkedésével az ellátást további napokon is biztosítani tudjuk. Betegeink a beavatkozásra kitűzött napon jelentkeznek az osztályon. A beavatkozásokat még aznap délelőtt elvégezzük, majd a páciensek egy modern, kényelmes ágyakkal és vizesblokkal ellátott szobában pihenhetnek az ébredés után. A nap végén kísérőikkel távoznak otthonukba – mondta el a klinika vezetője.

Rácz Ferenc kiemelte: a centrum munkatársai fontosnak tartják, hogy azok a páciensek, akik hosszú évek, évtizedek óta a szentesi osztály dolgozóinak bizalmát élvezve felkeresték a kórházat, a továbbiakban is helyben, a lehető legrövidebb várakozási időn belül ellátásra kerüljenek. A klinika vezetőjének támogatásával a jövőben szeretné még hatékonyabbá tenni a szűrőprogramokat is, mellyel a minőségi ellátás mellett időt, pénzt és energiát tudnak megtakarítani a betegek számára.

– Örülünk, hogy az egynapos sebészeti ellátás bevezetésével Szentesen ismét magasabb szinten is el tudjuk látni a betegeinket. Ezzel egyrészt megkíméljük őket az utazástól az előzetes vizsgálatok, a műtét és a kontroll vizsgálatok napjain is, másrészt rövidebb időn belül megvalósul a tervezett beavatkozás. Egyúttal ellátási terhet veszünk le a szegedi klinikáról is – fogalmazott a szentesi részlegvezető.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink