hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ismét jön a Teva Emberarcú Egészségért díj

A Teva Gyógyszergyár Zrt. ez évben is meghirdeti pályázatát: a szervezők 2023. szeptember 15-ig várják a nevezéseket.

Az Emberarcú Egészségért díj 2023 pályázatra a nevezéseket a Teva www.teva.hu/emberarcu-egeszsegert weboldalán lehet online benyújtani. A zsűri a kezdeményezés hasznossága, egyedisége, kreativitása, emberközelisége és fenntarthatósága szempontjából értékeli a beérkező pályázatokat, melyek közül a Teva munkavállalói szavazzák meg a 4 nyertes kezdeményezést.

A díjra ez alkalommal is bármely magánszemély, egészségügyi dolgozó, egészségügyi intézmény, civil vagy állami szervezet jelentkezhet, nem feltétel az egészségügyhöz kapcsolódó munkaviszony. Pályázni olyan önkéntes, segítségnyújtó és értékteremtő projektekkel lehet, amelyek már megvalósultak, és a 2022. január 1. és 2023. június 19. közötti időszakban már működtek, illetve jelenleg is működnek.

A pályázatra az új kezdeményezések mellett azok jelentkezését is várják a szervezők, akik a tavalyi pályázaton esetleg már indultak, azonban nem kerültek a 12 fős döntőbe. A pályázatok benyújtási határideje: 2023. szeptember 15. éjfél. 

Az „Emberarcú Egészségért díj 2023 eredményhirdetésére és a díjak ünnepélyes keretek között történő átadására 2023. november végén kerül sor. A győztes pályázatok nyereménye egyenként bruttó 1 000 000 forint, a döntős pályázatok pedig bruttó 100 000 forint díjazásban részesülnek.

A tavalyi, első alkalommal meghirdetett Emberarcú Egészségért díjra 140 pályázat érkezett, ami megmutatta, hogy a betegek életminőségét pozitívan befolyásoló, emberközpontú kezdeményezések milyen széles körben léteznek már Magyarországon.

Bár a szervezők számítottak rá, hogy az egészségügyi ellátás számos szereplőjétől érkeznek majd nevezések, mégis meglepte őket, hogy a háziorvosok, szakorvosok, szakrendelők, kórházak és egészségfejlesztési irodák mellett idősotthon, egyházi szeretetszolgálat, illetve számos forprofit és nonprofit szervezet is akadt a pályázók között. Összességében talán a betegszervezetek voltak némiképpen alulreprezentáltak, miként a szakdolgozói szakmából például a gyógytornászok hiányoztak.

A pályázók tevékenysége sokféle „célcsoportra irányult, akiket a legkülönbözőbb módokon igyekeztek önzetlenül támogatni. Jellemzően a különféle korú gyermekek életminőségének javítása volt a leggyakoribb vállalás, de sok projekt irányult az idősebbek, valamint a családok életminőségének jobbá tételére is. A szervezők némiképpen hiányolták a tinédzsereket, illetve a fiatal felnőtteket célba vevő kezdeményezéseket, még akkor is, ha ez korosztály találkozik legkevésbé az egészségügyi ellátórendszerrel.

Az orvosi szakterületek szempontjából a pszichiátria és az onkológia volt a legtöbb pályázatot felmutató szakma, de sok nevezés érkezett a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint kifejezetten az obezitológiával a középpontban is. Némiképp meglepő volt, hogy az erősen stigmatizáló betegségek (a pszichiátriai betegségek kivételével) nemigen kerültek fókuszba: bőrgyógyászati vagy szexuális úton terjedő betegséggel kapcsolatos pályázat szinte alig fordult elő.

A pályázatokban bemutatott „eszközöket tekintve kiemelhetőek a különféle zeneterápiás és állatasszisztált (elsősorban kutya) terápiás projektek, mellettük számos technikai megoldással, például betegsegítő applikációkkal is nyújtottak be pályázatokat. Habár sok nevezés érkezett egészségértés fókusszal is, érdemes emlékeztetni arra, hogy az Emberarcú Egészségért díjjal elsősorban azokat a tevékenységeket ismerik el, amelyek a lehető legtöbb törődést, empátiát, emberséget és együttérzést kínálják a betegek gyógyulásához.

(forrás: VM Komm)
hirdetés

Könyveink