hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Interaktív rehabilitációs módszertani központ az OORI-ben

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 1,264 miliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert fejlett technológián alapuló rehabilitációs eszközök beszerzésére és ezen – robotos és egyéb computerizált interaktív terápiás – eljárások hazai meghonosítására.

Az országos intézetek fejlesztésére kiírt EFOP-5.2.6-20-2020-00012 pályázaton az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 1, 264 miliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert fejlett technológián alapuló rehabilitációs eszközök beszerzésére és ezen – robotos és egyéb computerizált interaktív terápiás – eljárások hazai meghonosítására. Elsősorban stroke, baleseti agysérülés, gerincvelő sérülés után építhetők be ezek a módszerek a rehabilitációs programba. A beszerzett eszközök diagnosztikus (mozgáselemzésre és erőmérésre alkalmas) továbbá terápiás elemeket egyaránt tartalmaznak. A projekt eredményeképpen létrejött egy Humánkineziológiai Laboratórium, amely országos módszertani központként is szolgál.

Az Országos Mozgásszeri Intézet részeként működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is ismert szakmai intézmény, aktívan részt vállal a nemzetközi és hazai szervezeteknek az orvosi rehabilitáció fejlesztésére irányuló munkálataiban, elkötelezett a modern technológiák és kutatások iránt.

Az elnyert pályázat célkitűzése, hogy olyan új eljárások, módszerek, technológiák hazai alkalmazásának bevezetését segítse, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők, viszont nemzetközi együttműködés révén meghonosíthatók. A pályázat keretében elsősorban eszközbeszerzésre került sor. A Magyarországon még új eljárások és eszközök használatának, illetve azok rendszerben történő működtetésének elsajátítása egy cseh és egy osztrák partnerintézményben történt, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák.

A fejlesztés eredményeként a támogatási összegből kialakításra került az Intézetben egy Humánkineziológiai Laboratórium, amely diagnosztikai (mozgáselemzés) és fejlett technológián alapuló terápiás (robotos és egyéb computerizált interaktív) eszközöket tartalmaz. Ezeket az eszközöket a rehabilitációs program keretében, hagyományos eljárásokkal összehangolva alkalmazzuk. Cél, hogy rövidebb idő alatt, jobb funkcionális eredményt érjünk el, ha az eddigi módszereket kiegészítjük az új technológián alapuló eljárásokkal.

A megszerzett ismereteket az Intézet nem csak saját páciensei számára biztosítja, hanem az új technológiával megismerteti az egyetemi hallgatókat, a már végzett szakembereket és ennek keretében egy konvergencia régióban (Szegeden) szimpóziumot rendez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg az 1, 264 miliárd Ft európai uniós támogatás segítségével.

A beruházásnak köszönhetően intézetünk 3 darab munkahelyet tud megőrizni, és további 3 munkahelyet teremt.

A projektről bővebb információt a www.rehabint.hu oldalon olvashatnak.

(forrás: OMINT-Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet)
hirdetés

Könyveink