hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Innovációs díjat kapott az EGIS

Az idén hatodik alkalommal nyert innovációs díjat az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. Az EGIS 2006, 2007 után 2008-ban is pszichiátriai készítménnyel nyert elismerést a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton.

A közel nyolcvan éves kutatási tapasztalat és az egyre növekvő ráfordítások eredményeként az EGIS a regionális innováció élmezőnyébe került. Az Európai Bizottság 2008-as K+F jelentése szerint az Egis költi a harmadik legnagyobb összeget kutatásra és fejlesztésre Közép-Kelet-Európa összes iparvállalata közül. Tavaly az árbevétel 9,3 százalékát, 9 milliárd forintot fordított elsősorban generikus gyógyszerfejlesztésre, de évtizedek óta foglalkozik originális (felfedező) kutatással is, az utóbbi években stratégiai együttműködésben többségi tulajdonosával, a Servier-vel, amely a legnagyobb magánkézben lévő francia gyógyszergyár.
Az EGIS generikus innovációjának egyik fontos célja, hogy új lehetőségeket ajánljon a betegek számára: ilyen például a két gyógyszer hatóanyagát egy tablettában kombináló, vagy nyújtott hatású, a forgalomban lévőknél tisztább hatóanyagú, jobb fizikai, illetve kémiai stabilitású, vagy a beteg számára könnyebben alkalmazható készítmények bevezetése az originálisnál kedvezőbb áron.
A 2008-as Ipari Innovációs Díjat az EGIS új, magyar és európai szabadalommal védett quetiapine hemifumarat hatóanyagú második generációs antipszichotikus készítménye nyerte el. A kémiai innováció eredményeként a termék hatóanyagának minősége kiváló és a gyártás gazdaságossága is jelentős mértékben javult. A gyógyszerészeti (formulációs) innováció lényege, hogy a segédanyagok optimalizálásával az EGIS tablettáinak tömege hatáserősségüktől függően 20–50 százalékkal csökkent. A nagyon tiszta, saját gyártású hatóanyag, az optimalizált segédanyag-rendszer és csomagolás nagyfokú stabilitást biztosít a készítménynek.
A 2006. decemberi piacra lépése utáni 10. hónapban már ebből az – innovációs díjjal kitüntetett – EGIS-gyógyszerből adták el a legtöbbet a quetiapine hatóanyagú pszichiátriai szerek közül Magyarországon. A termék tavaly 334 millió forint megtakarítást eredményezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára.
A készítményt az EGIS folyamatosan vezeti be exportpiacaira. A quetiapine külpiaci értékesítése 2008-ban meghaladta a 800 millió forintot.

Az EGIS sajtóközleménye

cimkék

hirdetés

Könyveink