2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Minden egészségügyi dolgozó ingyen és korlátlanul  használhatja a helyközi közösségi közlekedési járatokat – hangzott el a többi közt az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

A kijárási korlátozás életbe lépése óta látványosan csökkent a forgalom a közösségi közlekedésben, mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, az operatív törzs ezért a tömegközlekedési járatok számának csökkentéséről döntött.

A helyközi járatok március 30-tól április 10-ig az iskolaszünetek idején megszokott menetrendre állnak át, a Volán buszai esetében pedig a szokásos hétvégi menetrendek lépnek életbe. A MÁV és a Volán járatait összehangolják. A közlekedési kedvezményeket illetően az államtitkár bejelentette, hogy a veszélyhelyzetben érvényes jogrend idején minden egészségügyi dolgozó ingyen használhatja a helyközi közösségi közlekedési járatokat, és kérik a polgármestereket is a hasonló döntések meghozatalára. (Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a budapesti közösségi közlekedés járatain is, közölte később a Budapesti Közlekedési központ).

 

A járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként, munkájuk támogatása érdekében minden egészségügyi dolgozó korlátlan díjmentes utazásra jogosult a helyközi közforgalmú közlekedésben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elrendelése alapján az ingyenes utazási lehetőség a veszélyhelyzet megszűnéséig van érvényben. A kijárás korlátozásával összhangban módosulnak a helyközi közlekedési szolgáltatók menetrendjei, a járatok hétfőtől tanszüneti menetrendben közlekednek.

Az egészségügyi dolgozók a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatait használhatják ingyenesen. A korlátlan díjmentes utazási jogosultság az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított „Utazási utalvány”, a személyi igazolvány és lakcímkártya együttes felmutatásával, utazási utalvány hiányában az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe. Az ITM korábbi rendelkezése alapján az utazási kedvezményre jogosító, 2020. március 31. napjáig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig érvényben maradnak.

(ITM)

A veszélyhelyzet lejárta után 15 napig elfogadják a lejárt okmányokat. Ha valakinek utaznia kell, kérik, hogy elsősorban mobilapplikáción vásárolja meg a jegyét. Mivel azonban az applikációk akadálymentesített változata még nem készült el, a vakok és gyengénlátók ugyancsak díjmentesen utazhatnak a Volán járatain.

Magyarországon nincs áruhiány, ha valaki üres polcokkal találkozott, az csupán az áru feltöltésének lassulására volt visszavezethető. Ez azonban már rendeződött, s hogy mindez így is maradjon, egyszerűsítették a kiszállítási szabályokat és a dolgozók felvételét.

A rendőrség a közterületeken
A rendőrség a közterületeken "megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel" sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra (MTI/Balogh Zoltán)

Müller Cecília a szombati adatok ismertetése után kitért arra: szintet léptünk a védekezésben. Cél továbbra is a járvány lassítása, mondta, s megköszönte, hogy alig látott embert az utcán. Továbbra is fokozottan kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, a 9 és 12 óra közötti vásárlási lehetőséggel csak végső esetben éljenek, akkor, ha nem áll rendelkezésükre segítség. Az országos tiszti főorvos figyelmeztetett: mindenki minimalizálja a találkozásokat, a csoportosulást pedig végképp kerüljük el. A fiatalokat arra kérte, a számukra kijelölt idősávban vásároljanak, de mint közölte, "nem kell minden nap vásárolni".

Az otthoni munkavégzés kapcsán a személyes higiéné betartására, a lakás tisztántartására, a szervezet védekezőképességének fenntartására hívta fel a figyelmet amellett, hogy otthonunkban se fogadjunk látogatókat. Használjuk inkább az infokommunikációs eszközöket, de ügyeljünk azok megfelelő tisztítására is.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, ma megkezdődött a segítő, empatikus rendőri jelenlét a közterületeken. Tapasztalataik szerint megértette a lakosság az új szabályokat, de ha valaki rendszeresen megszegi azokat, jelentős szankcióra, 5-500 ezer forintos büntetésre számíthat. Jelezte azt is, hogy ma érkezett 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés, és a hét végén további  3 millió 270 ezer darab érkezik Magyarországra.

A rendőrség eddig 15 idegenrendészeti eljárást indított olyan külföldiek ellen, akik nem tartották be a szabályokat. Tegnap 2 ilyen intézkedés is történt; ők 3 évig nem jöhetnek Magyarországra és a schengeni határövezetbe sem. Hatósági otthoni karantént eddig 7302 esetben rendeltek el, s annak betartását 44 375-ször ellenőrizték. Van, aki megszegi a szabályokat, amiért eddig 163 szabálysértési eljárást indítottak és 37 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny, egészségügyi adatokat semmiképpen ne tegyenek közzé. Mint jelezte, az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok a jelenlegi helyzetben is zajlanak. Az időszakos vizsgálatokat el lehet halasztani, az előzetes munkaalkalmassági vizsgálatokat azonban most is el kell végezni.

S hogy meglátogathatják-e egymást a családtagok, a külön élő párok? A tiszti főorvos szerint mindenkitől áldozatot vár a jelenlegi helyzet. Nem javasolják a családi összejöveteleket, mondjunk most le erről, kérte Müller Cecília azt is jelezve, életmentő beavatkozások és olyanok, amelyek elmaradása tartós egészségkárosodáshoz vezethetne, nem halaszthatók el az egészségügyi intézményekben.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés