hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Így rendezi a kormány az egészségügy adósságait

Kormányhatározat jelent meg Magyar Közlönyben az egészségügyi intézményrendszer adósságállományának rendezéséről, írja a VG.

A kórházi adósságállományt a követelés lejárata szerinti sorrendben rendezni kell, de első körben a büntetés-végrehajtási szervezet részére fennálló lejárt szállítói tartozásokat kell kielégíteni, írja a lap.

A kormány elrendelte a vonatkozó költségvetési célelőirányzat 19 milliárd forinttal való megemelését; a megvalósításért a pénzügyminiszter és a belügyminiszter felel azonnali határidő mellett.

Egy másik kormányhatározat is született az egyes egészségügyi ellátások finanszírozását segítő intézkedésekről. Ennek értelmében jövőre 

  • 800 millió forinttal megemelték a betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcímcsoport előirányzatát, és
  • 2,2 milliárd forint egyszeri átcsoportosításról is döntöttek ugyanennek az előirányzatnak a javára.
  • Az otthoni szakápolás forrásait ugyancsak 800 millió forinttal egészítik ki, illetve még 900 millió forint egyszeri átcsoportosításban is részesült a terület.
  • A művesekezelés jogcímcsoport előirányzatát 4,7 milliárd forinttal növelték,

Mindezek mellett egy belső egyszeri, 600 milliós átcsoportosítás is történt december 15-i határidővel a gyógyító-megelőző ellátás jogcímcsoport soron, jelzi a lap.

Mint korábban megírtuk: a kórházi adósságok háromnegyedét konszolidálhatja az év végéig a kormányzat – a Népszava értesülése szerint legalábbis erről beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Medicina konferencián, amelyet zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával tartottak.

Az államtitkár bejelentése alapján az idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. 2021-ben az adósságok 90, 2020-ban pedig 80 százalékát rendezték. A lap úgy tudja, hogy az egészségügyi államtitkár Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának kérdésére válaszolva azt mondta: becsléseik szerint 2022 végére a 60 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

hirdetés

Könyveink