hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Honvéd Kórház: újra fel kell térképezni az igényjogosultak körét

Külön parancsnokhelyettes irányítja majd a civil és az igényjogosult speciális ellátást a Honvéd Kórházban, ahol új gazdasági és stratégiai igazgatóság is lesz, hogy elkerüljék az adósságfelhalmozást – mondta a Magyar Nemzetnek Borbíró Zoltán.

A Honvéd Kórház felügyeletére kinevezett miniszteri biztos szerint így átláthatóbb lesz az intézmény gazdálkodása, és egyértelművé válik, ki miért felelős.

Borbíró Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: új szervezeti struktúrát kezdtek kialakítani, amely azt célozza, hogy a jövőben ne fordulhasson elő pazarlás vagy veszteség az intézménynél.

Mint arról a sajtó beszámolt, a kórház felső vezetését leváltották, mert a honvédelmi tárca szerint nem hajtotta végre azt az intézkedési tervet, amelynek fejében a kormány milliárdokat adott a kórház konszolidációjára. A Honvéd Kórháznak ugyanis a múlt év végére kilencmilliárd forintos adóssága keletkezett. A konszolidációhoz ebből a kormány hatmilliárdot átvállalt, a fennmaradó hárommilliárdot a honvédelmi tárcának kellett hozzátennie az összeghez.

Ennek fejében a kormány kötelezte a honvédelmi minisztert, készíttessen a Honvéd Kórházzal intézkedési tervet a további adósságok elkerülésére, illetve arra vonatkozóan, hogy az intézmény képes legyen évente másfél milliárd forint megtakarítására.

Borbíró Zoltán tájékoztatása szerint a jövőben külön igazgatóság alá tartozik majd a civil ellátás irányítása és a speciális katonai ellátásé, így külön alegységi szervezetekben dönthetnek majd az Országos Egészségpénztár által nyújtott és a Honvédelmi Minisztérium által biztosított forrásokról. Az intézménynek lesz még egy gazdasági és egy stratégiai igazgatósága is, ezeket szintén parancsnokhelyettesek vezetik majd. Ezzel azonban nem nő, hanem csökken a vezetői szintek száma, és egyértelműsíthetik a felelősségi köröket is.

– Azt szeretnénk, hogy a Honvéd Kórház mindenki által átlátható finanszírozási rendszerben működjön, mert ez elengedhetetlen – közölte a miniszteri biztos. Leszögezte: nem az előző rendszerben elkövetett hibák felelőseinek felkutatása a céljuk, hanem az átalakítás, hiszen a Honvéd Kórház az ország legmagasabb szintű egészségügyi intézménye.

Átalakítják a betegellátás jelenlegi rendszerét is. Az új struktúrában a kórház szolgáltatásait valóban csak az igényjogosultak és a területileg az intézményhez tartozó civil ellátottak vehetik majd igénybe. Ehhez azonban újra fel kell térképezni az igényjogosultak körét. A rájuk vonatkozó kormányhatározatot ugyanis több körülmény is felülírta az utóbbi években.

Megszűnt például a vám és pénzügyőrség, és jelenleg a NAV-hoz tartozik, így meg kell vizsgálni, hogy ezek a munkavállalók miként részesülhetnek ellátásban. Borbíró Zoltán miniszteri biztosi megbízatása január 19-ig tart, de szerinte a kórház szervezetének, betegellátásának átszervezését már az idén végre tudják hajtani.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink