hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Hirtelen döntés elé állítják az orvosokat

A Forbes.hu-hoz eljutott egy levél, amiben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) arra kéri a kórházigazgatókon keresztül az orvosokat, hogy december 15-ig nyilatkozzanak, milyen formában dolgoznak tovább.

Kapcsolódó cikkek

Az OKFŐ november végén keltezett levelében azt kéri, hogy december 15-éig mindenki döntse el, milyen formában dolgozik tovább 2024 január 1-jétől. Akinek vállalkozóként határozott idejű szerződése van, azt át kell alakítani határozatlan idejű szerződéssé – ezek meghosszabbítását pedig egy új, gyorsított ütemű engedélyeztetési eljárásban bírálják majd el. Január 1-jétől új közreműködői (értsd: vállalkozói) szerződés már nem köthető.

Fontos, hogy mindez a szakellátásban dolgozókat érinti – az alapellátást (tehát például a háziorvosi rendszert) nem, írja a lap, jelezve: a közvetítőcégek január 1-jétől nem dolgozhatnak a szektorban, rajtuk keresztül már nem lehet majd foglalkoztatni orvosokat, márpedig sok sürgősségi osztályon dolgoznak így az orvosok.

Noha az OKFŐ levele hivatkozik arra, hogy fent kell tartani az ellátás biztonságát, félő, hogy a közvetítő cégek hirtelen kiesése újabb kapacitásgondokhoz vezethet. Az ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy a szolgálati jogviszony felé akarják terelni az orvosokat. Így még jobban elválhat az állami és a magánegészségügy, miközben az állami fenntartású intézményekben komoly szakemberhiány van.

hirdetés

Könyveink