hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

High-tech laboreszközök a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában

Pályázati forrásból high-tech laboreszközöket szerzett be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, az eszközökkel katasztrófahelyzetekben a civil hatóságok védekezési és megelőzési feladatát támogatják.

Pereszlényi Csaba István őrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ mobil biológiai laboratórium vezetője szerdán a pályázatot lezáró eseményen kiemelte: a központ a nemzeti katonai stratégiának megfelelően részt vállal a természeti vagy ipari katasztrófák elleni védelemben, illetve azok felszámolásában. Hozzátette: a feladat teljesítéséhez elengedhetetlenek a különböző laboratóriumi, diagnosztikai mérések, amelyeket a most beszerzett, stacioner, nagyműszeres analitikai eszközökkel valósítanak meg.

A részletekről szólva közölte, a többi közt gázkromatográfiás eszközöket sikerült beszerezni, amelyek elsősorban ipari katasztrófák esetén az illékony vagy kevésbé hőstabil vegyi anyagok kimutatását teszik lehetővé.

Nagy Ágnes alezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Járványvédelmi és tudományos kutatóintézet megbízott vezetője elmondta, az eszközökkel bővítették a laboratóriumi diagnosztikai kapacitásokat, és így új képességekkel is gazdagodott a központ. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a "reach back stacioner", azaz háttér laboratórium hozzájárul, hogy a katonaegészségügy (katasztrófa esetén) segítse a lakosság egészségének megőrzését, a személy- és vagyonbiztonság növelését.

Az eszközbeszerzés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból valósult meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink