hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Hiánypótló szívgyógyászati eszközök Pécsett

A szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására, felügyeletére használható modern és mobil eszközparkkal gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK).

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánk halálozási és megbetegedési statisztikájának élén állnak. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozási okok csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb eszközökkel történő diagnosztizálása és kezelése volt. Az eszközfejlesztések kiemelt jelentőségűek annak okán is, hogy a világjárvány következményeként továbbra is igen jelentős számú a poszt-Covid szindrómás kardiológiai beteg.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika Baranya, Tolna, Somogy vármegye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián éves szinten közel 50 000 vizsgálatot végeznek. A PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékén mintegy 20 000 járóbeteg vizsgálat történik és több mint 1200 fekvőbeteget gyógyítanak évente.

Érthető tehát, hogy erre a két klinikára kerültek azok az új, modern eszközök, melyek a betegek monitorozását segítik, közvetlenül a betegágy mellett. A két klinikára egy-egy felsőkategóriás echokardiográf készüléket szereztek be a projekt keretében, melyek a szív- és érrendszeri ellátás minőségi javulását jelentik a regionális centrumként működő klinikák számára. Ezen felül beszereztek még telemetriás és betegmonitorozó rendszert, két sürgősségi kocsit, valamint szintén két asztali pulzoximétert, amely az oxigéntelítettség, illetve a pulzusszám ujjon keresztüli mérésére szolgál, közölte az egyetem.

A közelmúltban zárult projekt európai uniós támogatással valósult meg, a Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő, közel 300 millió forintos támogatásának köszönhetően.

Fotó: Csortos Szabolcs/PTE
Fotó: Csortos Szabolcs/PTE

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)

cimkék

PTE
hirdetés

Könyveink