hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Hiányoznak a bérnővérek: osztályokat kell átszervezni

Nem tisztázott, hogy januártól dolgozhatnak-e a bérnővérek az állami egészségügyi ellátóknál. Az ATV Híradója járt utána.

Januártól nem dolgozhatnak úgynevezett bérnővérek az állami kórházakban-érkezett a hír tavaly év végén. A kormány szándéka az, hogy minden vállalkozó szakdolgozót az alkalmazotti státusz alá tereljen.

Rékassy Balázs egészségügyi szakértő részben meg tudja érteni a rendeletet, már csak azért is, mert a beugró nővérek ellátási nehézségeket okozhatnak, ha nem ismerik jól a betegeket és az adott osztályt.

Soós Adrianna szerint viszont az állami egészségügy egyelőre nem tud jól működni bérnővérek nélkül. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondja, „olyan komoly budapesti intézményeknél mint  a centrumkórházak, melyek jelentős betegforgalommal rendelkeznek, látjuk, hogy osztályokat vagy osztályrészeket kell bezárni. Jelentős kórházi ágycsökkenést kénytelenek végigvinni, mivel nem tudják kiállítani a megfelelő szakdolgozói gárdát.”

A szakszervezeti vezető ugyanakkor a legújabb fejleményről is beszámolt híradónknak: külön engedéllyel mégis lehetséges bérnővéreket alkalmazni. „Egy végrehajtási rendelet is megjelent már ezzel kapcsolatban, ami korlátozott keretek közt lehetővé teszi, hogy heti 12 órában, illetve ha az ellátási érdek indokolja, alkalmazhatók bérnővérek.”

(...)

Egy, a neve elhallgatását kérő bérnővér az ATV Híradónak elmondta, pályát módosít, mert főállású ápolóként nem tudná eltartani családját.

A Szent János centrumkórházban állítólag súlyos ellátási nehézségek miatt osztálybezárások történtek.

A híradó megkeresésére azt írták, valóban nem lehet munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül ápolókat alkalmazni. A III-as számú Belgyógyászat - Kardiológia Osztályukon jelenleg az ellátás átszervezése folyik, mert nem biztosított az elegendő munkaerő. Hozzátették ugyanakkor: a betegek szakszerű ellátása más intézmények bevonásával továbbra is akadálymentes.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink