hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Hiába várnak őssejtre

Máig nem pótolta a kormány a százmillió forintos állami beruházással, hat éve létrehozott Országos Gyógyintézeti Központ bezárásával megszűnt, hazánkban egyedüliként működő őssejt-donorbank egyik rendkívül fontos szolgáltatását: hogy a kismamák felajánlják gyermekük, a köldökzsinór-vérből vett őssejtjeit.

Az őssejtek tárolása igen költséges, átlagosan 350-400 ezer forintot kell fizetnie annak, aki igénybe veszi a szolgáltatást. Érthető, hogy nem mindenki tud ekkora összeget fizetni, viszont a laboratórium bezárásával megszűnt a segítés lehetősége. A tudomány az őssejteket ma már számtalan esetben tudja hasznosítani, elősegítve az intenzív és sikeres gyógyulást. Ezek a sejtek azért különlegesek, mert a szervezetbe juttatva bármilyen szöveti funkciót fel tudnak venni, vagyis képesek pótolni a károsodott sejteket a test több pontján. - Jelenleg csontvelő-átültetésnél és szívinfarktus után alkalmazzák legtöbbször az őssejtbeültetést, de a legújabb kutatásoknak köszönhetően már az agyi szövet regenerációjára és retinapótlásra is használják - közölte Merhala Zoltán, a Sejtbank Kft. ügyvezetője.
Hazánkban jelenleg négy fizetős őssejtbank működik, amelyek arra hivatottak, hogy több éven keresztül megőrizzék a sejteket egy esetleges betegség, baleset orvoslására. Állami feladat lenne tehát egy olyan köldökzsinór-őssejt-donorbank létrehozása, amely vállalná azoknak az őssejteknek a tárolását, amelyeket felajánlanak a kismamák. 2003-ban létre is hoztak az OGYK-n belül egy laboratóriumot, amely nemzetközi szinten alkalmas volt az őssejtek gyógyító célú tárolására. Egy neve elhallgatását kérő, korábban ott dolgozó kutató a lapot arról tájékoztatta: az itt tárolt mintegy kétezer mintát még húsz éven keresztül kötelesek őrizni, újak felvételére és tárolására azonban nincs lehetőség. Teljesen bizonytalan az őssejtbankhoz kapcsolódó nemzetközi színvonalú őssejtkutatás helyzete is. A kormány százmillió forint állami pénzt dobott ki az ablakon amiatt, hogy rossz döntése nyomán, az OGYK bezárásával megszűnt az őssejtbank ezen szolgáltatása.

Az Egészségügyi Minisztérium csak annyit közölt: a laboratóriumot áthelyezték az Országos Vérellátó Szolgálathoz, így ma itt működik a köldökzsinórvér-őssejtbank. Állították: az áthelyezésnek köszönhetően nem veszett el a százmillió forint sem. Arra azonban nem tértek ki, hogy az általuk említett „sejtbanki tevékenység ellátása" körébe többé már nem tartozik bele újabb őssejtek felvétele.

Forrás: Magyar Nemzet

cimkék

hirdetés

Könyveink