hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Heti vírusjelentés: 6 millió 422 ezer beoltott, 42 új fertőzött

Jelenleg 31 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ketten vannak lélegeztetőgépen, közölte a Koronavírus Sajtóközpont.

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 467, közülük 6 211 335-en a második, 3 905 434-en a harmadik, 425 976-an pedig a negyedik oltásukat is megkapták.

A múlt héten 42 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 203 171-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 48 881.

Jelenleg 31 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ketten vannak lélegeztetőgépen, áll a közleményben.

Magyarországon már csak szórványos megbetegedéseket diagnosztizálnak, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

*

Közel 36 millió embernek okozhattak krónikus egészségügyi problémákat a koronavírus-járvány hosszú távú következményei, vagyis a "hosszú Covid" tünetegyüttes Európában, közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden Koppenhágában tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány hosszú távú hatásai továbbra is összetett kórképet alkotnak, "amelyről még mindig nagyon keveset tudunk, és nyilvánvaló vakfoltot jelentenek a járvánnyal kapcsolatos tudásunkban".

"Amennyiben nem fejlesztünk ki átfogó diagnosztikát és kezelést az úgynevezett hosszú Covid tünetegyüttesre, soha nem fogunk igazán felépülni a világjárványból", hangsúlyozta a belga szakember, hozzátéve, hogy az idősebb felnőtteknek, az alapbetegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek továbbra is be kell oltatniuk magukat.

Míg a legtöbb ember néhány hét után felépül a koronavírus okozta betegségből, mások folyamatos fáradtságról, légszomjról, illetve úgynevezett "brain fog" jelenségről számoltak be, amikor az agy úgy eltompul, mintha köd ereszkedne rá, akadályozva a tiszta gondolkodást. Mindezek a szóban forgó tünetegyütteshez tartoznak, írja az MTI.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink