hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Havi 2700 forinttal emelik a 45 ezer forintos otthonápolási díjat

Az RTL Híradó beszámolója szerint 2024 január elsejétől hat százalékkal emelik az otthonápolási díj alapösszegét, amely jelenleg 45 ezer forint.

Hazánkban több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat, s évek óta próbálják elérni, hogy a kabinet növelje meg az ápolási díj összegét. Hosszas próbálkozással annyit tudtak elérni, hogy a gyermeküket ápolók a minimálbérnek megfelelő összeget kapják meg. Akik viszont nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, azok csak 45 ezer és 82 ezer forint közötti havi bruttó összegre számíthatnak, a beteg állapotától függően.

Az ápolási díj megemeléséért civil szervezetek indítottak petíciót, ezt eddig több mint 18 ezren írták alá. Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke az RTL Híradónak azt mondta:

„Igenis, nekik is jár, az, hogy minimálbért kapjanak. Legalább. És én még azt is mondom, hogy ott sem szabadna megállni. Addig kell vinni ezt a küzdelmet, amíg meg nem érti a társadalom, hogy ez egy munka.”

Az aHang civil szervezet egy videót is készített a témában, amelyben az otthonápolás melletti megélhetés nehézségét mutatják be, sokan dolgozni sem tudnak mellette. Az érintettek egyike, Tölgyfaszegi László Attila az édesanyját ápolja otthon. A felvételen elmondta, ő nettó 73 990 forintot kap az államtól havonta. „Nettó 73 990 forint, és ebből képzeli el a magyar állam, hogy énnekem ki kéne fizetnem mindent, meg kéne éljek. Csak a havi gyógyszerköltsége stabilan 30 ezer forint az anyukámnak. És még jön hozzá az enyém” – fogalmazott.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink