hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Egészségipar

Hatékony gyógyszerbiztonsági szoftver

A „biztonsági övnek” nevezett, Ausztriában bevezetett gyógyszerbiztonsági szoftver célja a gyógyszerek mellékhatásainak felismerése, a receptek megduplázódásának megelőzése, a költségviselők kiadásainak csökkentése.

A „biztonsági öv” működése:

- A betegek kérésére először is létrehoznak egy gyógyszerezési adatbankot a gyógyszerkasszában. A gyógyszerész ebben tárolja a betegeknek kiadott minden receptköteles és nem receptköteles gyógyszer adatait.
- A gyógyszerész a 2006-ban bevezetett elektronikus betegkártya segítségével lehívhatja az adatbankban tárolt gyógyszerinformációkat.
- A szoftver azonosítja a megduplázódott receptfelírásokat és a mellékhatásokat, ennek megfelelően figyelmeztető üzeneteket bocsát ki.

175 ezer doboz gyógyszer eladása eddig 26 ezer biztonsági üzenettel járt.

- Ebből 56 százalék lehetséges káros mellékhatásokra vonatkozott; az esetek 80 százalékában lehetővé vált a más készítményre való átállítás.
- Az üzenetek 26 százaléka szerint a betegek nem tartották be az orvos terápiás utasításait.
- 16 százalék dupla receptfelírásra vonatkozott.

Pilot projekt Salzburgban: A 2007 februárjában elindított projektben 9 ezer beteg vett részt, ami a 60 év fölötti salzburgi lakosság öt százalékának felel meg. A 76 gyógyszertár közül 71 vett részt. Az orvosok adatvédelmi megfontolásokból nem kapcsolódtak be. A projektet finanszírozó osztrák Gyógyszerész Kamara 1,3 millió eurót fordított a szoftver fejlesztésére.

Az osztrák Gyógyszerész Kamara becslése szerint a „biztonsági öv” országos általánosításával évente 150 millió eurót lehetne megtakarítani.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink