hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hanyagság történt, vagy holttestekkel kereskedtek a Péterfyben?

A kórbonctani intézet nyugdíjas professzornője, Keller Éva reméli, hogy csak hanyagság állhat a háttérben, írja a Blikk.

Mint ismert, egy belső vizsgálat alapján a múlt héten elbocsátották a fővárosi, Péterfy Sándor utcai kórház egyik boncmesterét és annak segédjét. Amikor a boncmester átadta a munkakörét, kiderült, két holttesttel több van a hullaházban, mint amit a leltár mutat.

Keller Éva professzor 2019-ig vezette a budapesti orvostudományi egyetem igazságügyi orvostani intézetét. Emlékezete szerint olyan eset is előfordult, hogy az intézet pincéjében 68 olyan holttest halmozódott fel, ahol késett a temetés:

– Ezek legtöbbször utcán, elfekvőkben elhunyt, egyedülálló emberek voltak, akik utolsó útjáért az önkormányzatok felelnek. Ám erre gyakran elfogy a keret, megfeledkeznek róluk, úgy kell figyelmeztetni a hivatalokat, főleg a VII-VIII-IX. kerületre volt ez jellemző. 2009-ben volt hatalmas botrány ebből, amikor az egyik budapesti kórházban titokban fénykép is készült a túlzsúfolt halott-tárolóról, s egy hozzátartozó felismerte a rokonát. Hirtelen halál esetében – amikor valaki az utcán esik össze s veszti életét – mindig kötelező a patológiai vizsgálat.

Adminisztrációs hiba esetén bizony előfordulhat, hogy ismeretlen, nyilvántartás nélküli holttest kerülhet be. Hogy miként? A hullaszállítók az utcáról elszállított holttesteket azonnal le kell, hogy adják a kórházaknak, éjszaka nincs ügyelet, nincs erre keret. Csak leteszik a tárolóba, s olyan is előfordult már, hogy másnap sem lehetett megállapítani a halott azonosságát, mert a szállítás közben elhagyták az azonosító jelzést, az úgynevezett lábcédulát is. Amikor bezár az ország – mondjuk mint amilyen az idei karácsony lesz, december 22.-január 2. között –, akkor az eddigi tapasztalatok szerint legalább 3000 holttest kerül majd a hullaházakba, ügyelet nélkül, borítékolható a hiba. Elektronikus nyilvántartás, kamerarendszer kellene, akkor tudnánk az ilyen "létszámfeletti" holtesttel kapcsolatos eseteket megelőzni.

A professzor hozzátette, ha nem hanyagság van a háttérben, akkor abba jobb bele sem gondolni. A Blikknek elmondta, ismerte a Péterfy boncmesterét, korábban az ő intézetében dolgozott, soha nem követett el jogsértést, neki, a vezetőnek is csak külön engedélyre adott oda olyan szervet, melynek segítségével az orvostanhallgatókat oktatták.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink