hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hány éves korig dolgozhatnak biztonsággal az orvosok?

Ha 65 évesen mindenkit nyugdíjaznának, az óriási ellátatlansághoz vezetne, derül ki a Népszava összeállításából.

Nincs értelme a korosodás feszegetésének az orvosi munkában – állítja a Népszavának Matkó Ida aneszteziológus.

Az orvostársadalom elöregedése egyre többször vetheti fel azt a kérdést a betegekben: vajon a legjobb képességei birtokában van-e még a vele foglalkozó orvos? Miközben például a pilóták legfeljebb 65 éves korig repülhetnek, addig a gyógyítóknál nincs felső korhatár. Az amerikai orvosok szövetsége pár hónapja ajánlást tett közzé, miszerint a kórházaknak szűrővizsgálatokkal kell ellenőrizniük, hogy az idősödő gyógyítók teljesítményét mennyire befolyásolják a korral járó „fogyatékosságaik”, azaz, elérkeztek-e már arra a pontra, amikor a gondolkodásbeli vagy a fizikai korlátok veszélyeztethetik a betegeik biztonságát. Magyarországon az orvosok maguk dönthetik el, meddig folytatják a munkát, a hazai műtőkben jócskán találni hetven év feletti doktorokat.

A British Medical Journal tudományos lapban 2017-ben közölt, az orvosok életkorával összefüggő kezelési eredmények vizsgálata arra jutott, hogy ugyanazon a kórházon belül az idősebb orvosok által kezelt betegek halandósága magasabb volt, mint a fiatalabbak által kezelteké, kivéve azon idős orvosok esetét, akik nagyon sok beteget láttak el. A vizsgálat szerint a 40 évesnél fiatalabb orvosok körében a 30 napon belüli elhalálozás aránya csupán 10,8 százalék volt, addig 60 év fölött már 12,1 százalék, 70 éves kor után pedig ez az arány a 14 százalékot is elérte.

A magyar gyógyítóknak öt évente meg kell újítaniuk a licencvizsgájukat, ami elvileg garantálhatja a tudásuk naprakészségét. Egy hazai, 2006-tól-2014-ig végzett, a Svájci Hozzájárulási Alapból finanszírozott, a teljes országot lefedő modellkísérlet az orvosok idősödése és pácienseik halálozási adatai között más összefüggést talált. Ebből az derült ki, hogy az idősebb orvosok körzeteiben ugyanolyan volt a halálozás, mint a 65 évnél fiatalabbak praxisaiban. Viszont kimutathatóan több volt a halálozás ott, ahol egyáltalán nem volt orvos.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink