hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Hankó: Nem lesz patikamutyi!

A gyógyszerészi kamara elnöke szerint az állam elővásárlási jogával kapcsolatos aggályok jelentős része információhiányból fakad, véli a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Sok kérdést felvet a patikatulajdonlás szabályainak változása, a legtöbb aggály az állam elővásárlási jogának belépése miatt fogalmazódott meg. A Magyar Gyógyszerészi Kamara országszerte fórumot indított a témában. Mik az eddigi tapasztalatok, melyek a sarkalatos pontjai az újfajta tulajdonlási szabályoknak?

– A patikusokba mélyen beleivódtak az államosított gyógyszerellátással kapcsolatos negatív tapasztalatok – mondja a lapnak adott interjúban Hankó Zoltán. A legfiatalabbak kivételével mindenkinek személyes emlékei is vannak erről az időszakról, hiszen a gyógyszertári központok lebontására és a privatizációra csupán másfél évtizeddel ezelőtt került sor. A felvetések egy része bizalmatlanságból, másik része információhiányból fakad. Félnek attól, hogy az állam sok üzletben szerezhet tulajdont, a szerepvállalása tartós lesz, a patikákban átveszi a szakmai irányítást, és a többihez képest kedvezőbb szabályozási feltételeket biztosít a saját gyógyszertárainak. A fórum minden eddigi állomásán előkerült az elővásárlási jog, és Horváth Zsolt miniszteri biztos mindenütt igyekezett eloszlatni az aggályokat. Sok múlik a részletszabályokon, amelyeknek a kidolgozása még csak most folyik.

Felmerült a rendelet kapcsán a „patikamutyi” kifejezés, meglátása szerint van ennek bármilyen reális alapja?

– A kormányrendelet feladata az elővásárlási jog gyakorlásával, a pályáztatással és a majdani pályázatok elbírálásával kapcsolatos eljárási szabályok megalkotása. Normatív szabályozás készül, amellyel az egyik deklarált szándék éppen az átláthatóság megteremtése, és az eddigi „mutyik” felszámolása.

 

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink