hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Ha nincs több pénz, szűkíteni kell az egészségügyi ellátást

Nem csak a struktúrához kell hozzányúlni, hanem a szolgáltatási csomagot is át kell tekinteni, esetenként szűkíteni kell, és az eljárásrendeket is ahhoz kellene igazítani amire lehetőség van – mondja a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A jelenlegi tulajdonosi szerkezet változatlanul hagyása az igazi kockázat, ezért államosítani kell a kórházakat – mondja a Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy ezt az ellátó rendszert a rendelkezésre álló forrásokból, a megadott szolgáltatási csomaggal, a szakmai protokolloknak megfelelően nem lehet működtetni.

A rendszer változatlanul hagyni olyan illúzió, amit nem táplálhatunk – jelentette ki az elnök. Hozzátette: egy általános gazdasági világválság mellett, nehéz hazai gazdasági helyzetben, meglehetősen beteg társadalom és meglehetősen szétesett egészségügyi ellátás rendszerével nincs más lehetőség, mint koncentrálni az erőforrásokat, központosítani az irányítást, és olyan integrációkat végrehajtani, amelyek működőképessé teszik a rendszert.

Nem csak a struktúrához, az irányításhoz kell hozzányúlni, hanem a szolgáltatási csomagot is át kell tekinteni, esetenként szűkíteni, és az eljárásrendeket is ahhoz kellene igazítani amire lehetőség van.

Elsősorban a szakemberekkel kellene hatékonyabban „gazdálkodni” az elnök szerint, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az egyébként is kevés orvos rosszul vannak elosztva a rendszerben, ami azt jelenti, hogy orvosból mindenütt kevés van.

Jelenleg 120 kórház van az országban, de szövetségük elnöke illúziónak tartja azt, hogy mindenütt ugyanazokat a feladatokat tudják ellátni. Meg kell határozni, hogy melyik intézményben mit vállalnak, ott viszont ehhez a pénzt és az eszközöket is biztosítani kell.

(forrás: Kossuth Rádió)

Könyveink