hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Győrben adták át a világ legmodernebb mentőállomását

A kormány elkötelezett a mentők anyagi megbecsülése és a munkakörülményeik javítása mellett, jelentette ki Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn az Országos Mentőszolgálat új, győri mentőállomásának avatásán.

Az államtitkár elmondta, hogy mindezt a 2010 óta tartó fejlesztési program is igazolja, amelynek a béremelés is része. Utóbbi következő üteme márciusban valósul meg, emlékeztetett. A másik eleme egy infrastrukturális fejlesztési program, amelynek részeként 107 mentőállomást újítottak fel, 35-öt építettek és lecseréltek ezer mentőautót, folytatta, hozzátéve: a mentőautók átlagéletkora már kevesebb, mint öt év. A szocialista kormányok egyetlen mentőautót sem cseréltek le, csupán a jogszabályt módosították annak érdekében, hogy az egyre tovább lehessen használni az öregedő autókat, közölte, kijelentve, hogy ez nem jó stratégia. Az államtitkár kiemelte: a 2010 óta tartó intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők megbecsülve érezzék magukat, hogy azt érezzék, a munkájuk az egész társadalom és a kormány számára is kiemelten fontos.

 

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az új mentőállomás alkalmas arra, hogy mintája legyen a jövőbeni hasonló projekteknek. A magasépítési beruházásoknál arra törekszenek, hogy funkcionális, gazdaságossági és esztétikai értelemben is maradandót alkossanak, hogy olyan környezet alakuljon ki, amely maximálisan szolgálja a benne dolgozók tevékenységét.

Fotók: MTI/Krizsán Csaba
Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy az új létesítmény a világ legmodernebb mentőállomásának számít, nemcsak Győrt, hanem a térséget is ellátja. Az épületkomplexum tíz mentőegységnek ad helyet, ahol a vonuláshoz szükséges helyiségek mellett kialakítottak egyebek mellett közösségi tereket, pihenésre és rekreációra alkalmas szobákat, oktatótermet és szervizt. Emellett a fenntarthatóságot biztosító fejlesztési elemeket is beépítettek. Példaként említette a napelemes rendszert és az elektromos autótöltőt.

Fotók: MTI/Krizsán Csaba
Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Simon Róbert Balázs, Győr és környéke egyik fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a mintegy 3,8 milliárd forint kormányzati támogatásból megépített mentőállomás kiváló helyen épült meg, mert a kórház pár száz méterre található, közel vannak a lakótelepek és az autópálya is. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt azzal egészítette ki: a mentőállomás elhelyezkedése várhatóan csökkenteni fogja a mentők kiérkezési idejét. A győriek számra a biztonság a legfontosabb, ezért polgármesteri ciklusának elején a közbiztonságot próbálták javítani azzal, hogy létrehozták a városrendészetet. Ezt követően a kórházon belül alakították ki az ügyeleti rendszert, majd felújították a tűzoltóállomást. Hangsúlyozta: az új mentőállomás megépítése is fokozza a győriek biztonságát.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink