hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Gyökeres átalakítás a szülészeteken?

A hvg360 szerint már zajlik az országban azoknak az intézményeknek a kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők.

Családias hangulatú, felesleges orvosi beavatkozás nélküli szülészetek megteremtésének lehetősége, vagy az egyre súlyosabb orvoshiányt leplező látszatintézkedés – lényegében ezt találgatja hetek óta a szülész-nőgyógyász szakma Magyarországon egy miniszteri rendelet tervezetéről, mely minden előzmény nélkül jelent meg a kormány honlapján.

A lap információi szerint egyelőre csak egy dolog biztos: a Belügyminisztérium jelentős átalakítást tervez a magyarországi szülészeti ellátásban. Erre utal a már említett jogszabálytervezet is, melyet február utolsó napján hoztak nyilvánosságra és ezzel együtt társadalmi véleményezésre is bocsátottak a kormányzati honlapon. Ahhoz képest, milyen komoly változást jelentene a szülész-nőgyógyászati ellátásban, az érintettek mindössze nyolc napot kaptak rá, hogy elküldjék véleményüket.

A tervezet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendeletet módosítaná azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők. Ezeken az osztályon nem lenne koraszülött intenzív sem, és neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre – ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőnek lennének.

A koncepció nem új, és sok országban jól működik, de Magyarországon megosztja a szakmát. Kérdés, valóban jobb lesz-e tőle a szülészeti ellátás, vagy a kormány csak a súlyos orvoshiányra keres megoldást, írja a lap.

 

(forrás: hvg360)
hirdetés

Könyveink